12. jul 2018. Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević razgovarao sa Ombudsmanom Republike Turske

12. jul 2018. Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević razgovarao sa Ombudsmanom Republike Turske

Četvrtak, 12. jul 2018.

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević razgovarao sa Ombudsmanom Republike Turske

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević razgovarao je u Narodnoj Skupštini sa Ombudsmanom Republike Turske Šerifom Malkočem, koji boravi u Srbiji, u zvaničnoj poseti Zaštitniku građana mr Zoranu Pašaliću.


Potpredsednik Milićević istakao je da aktuelni nivo bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Turske na najvišem istorijskom nivou, i izrazio zadovoljstvo što uspešnu političku, parlamentarnu i ekonomsku saradnju prati i saradnja ovih nezavisnih institucija dve zemlje.

Đorđe Milićević upoznao je sagovornika i sa intenzivnim zakonodavnim aktivnostima Narodne skupštine u prethodnom periodu, kao i sa zakonski uređenim odnosom između Zaštitnika građana i Narodne skupštine. Ukazao je da Narodna skupština bira i razrešava Zaštitnika građana, a da u okviru svoje kontrolne uloge, nadzire njegov rad, kroz razmatranje godišnjih izveštaja o radu, koje Zaštitnik građana ponosi nadležnom Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Nakon razmatranja izveštaja, Odbor predlog zaključaka upućuje Narodnoj skupštini, koje ona razmatra na svojoj plenarnoj sednici.

Potpredsednik Narodne skupštine upoznao je turskog Ombudsmana i sa dokumentom pod nazivom Beogradski principi, koji je usvojen na međunarodnoj konferenciji održanoj Narodnoj skupštini 2012. godine, koja se bavila razmatranjem odnosa nacionalnih institucija za zaštitu i promociju ljudskih prava i parlamenata.

Ombudsman Republike Turske Šerif Malkoč istakao je važnost saradnje sa Zaštitnikom građana Republike Srbije, u cilju razmene iskustava u radu i primera dobre prakse. Potpredsednika Milićevića upoznao je i sa zajedničkom inicijativom za osnivanje Balkanske mreže ombudsmana, što bi doprinelo unapređenju ostvarivanja ljudskih prava na Balkanu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Sastanku su prisustvovale i članice Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Elvira Kovač i Milena Turk, kao i Zaštitnik građana mr Zoran Pašalić sa saradnicima i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Nedelja, 17. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja