28. septembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine na Međunarodnoj konferenciji

28. septembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine na Međunarodnoj konferenciji

Sreda, 28. septembar 2022.

Potpredsednica Narodne skupštine učestvovala na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine i održivi razvoj – stanje u Srbiji i dosadašnja iskustva Hrvatske kao članice EU“

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač obratila se na konferenciji u organizaciji Instituta za evropske studije iz Beograda i Pravnog fakulteta Univerziteta „Josip Juraj Štrosmajer“ u Osijeku ,a u okviru šireg projekta koji se realizuje uz podršku fondacije Hans Zajedel. Ona je istakla da je taj naučni skup primer kako treba da se razmenjuju iskustva i znanja u pogledu hamonizacije i implementacije zakonodavstva u oblasti životne sredine, u kojoj se susrećemo sa brojnim izazovima i koja zahteva značajna finansijska sredstva.


„Narodna skupština kao najviše reprezentativno telo i vrhovni zakonodavi organ ima svoju ulogu u kreiranju politika koje bi trebalo da imaju za rezultat održivu životnu sredinu. Dok svet nastavlja da se suočava sa uticajima klimatskih promena, parlamenti moraju da podrže institucije i politike kako bi se što efikasnije suočile sa mogućim izazovima u toj oblasti. Jedna od uloga našeg parlamenta je i da u isto vreme pripremi Srbiju i srpsko društvo za članstvo u zajednici evropskih naroda koja zaštitu životne sredine stavlja visoko na svojoj političkoj i legislativnoj agendi“, istakla je Kovač.

Ona je posetila da se u pregovaračkom procesu Srbije sa Evropskom unijom, zaštita životne sredine nalazi zajedno sa klimatskim promenama u okviru Poglavlja 27, Klaster 4 –Zelena agenda i održiva povezanost, u okviru koga su otvorena sva pregovaračka poglavlja.

„Odbor za evropske integracije Narodne skupštine je u januaru 2020. godine razmatrao Predlog pregovaračke pozicije Srbije za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Evropskoj uniji za poglavlje 27 i dao pozitivno mišljenje. Odbor je tom prilikom apelovao na sve relevantne institucije u Srbiji da ulože dodatne napore u vezi s zaštitom životne sredine, kako bi se unapredio kvalitet života građana“, rekla je Kovač.

Potpredsednica je navela da je Narodna skupština u poslednjem sazivu , donela niz zakona iz oblasti životne sredine kojima se vrši prenos direktiva i tekovina EU u nacionalni pravni sistem, što će nastaviti i u aktuelnom sazivu i izrazila nadu da će posebno biti obraćena pažnja na veće učešće građana, civilnog sektora i brojnih drugih interesnih grupa u procesu donošenja odluka u toj oblastiPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1