25. novembar 2022. Učesnici sastanka

25. novembar 2022. Učesnici sastanka

Petak, 25. novembar 2022.

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije razgovarala sa ambasadorkom Republike Portugalije

Potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, sastala se sa ambasadorkom Republike Portugalije u Republici Srbiji, Nj.E. Viržinijom Pine, sa kojom je razgovarala o evropskom putu Srbije.


Elvira Kovač izrazila je nadu da će dobri odnosi dve zemlje biti dodatno ojačani intenziviranjem međuparlamentarne saradnje, kako kroz saradnju novoformirane Poslaničke grupe prijateljstva sa Portugalijom Narodne skupštine i Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom Parlamenta Portugalije, tako i kroz intenzivniji kontakt radnih tela dva parlamenta. Ona je upoznala ambasadorku sa dosadašnjim aktivnostima Narodne skupštine i radom Odbora za evrospke integarcije. Istakla je da Odbor ima izuzetnu dinamiku rada i da cilj ostaje da od Odbora za evropske integracije, postane Odbor za evrospke poslove, što će značiti da je Srbija postala punopravna članica Evropske unije. Kovač je naglasila da je Srbija posvećena evropskom putu i da u tom procesu daje sve od sebe. Ona smatra da je usaglašavanje spoljne politike sa Evropskom unijom značajno, ali je naglasila da u svakom procesu, pa i u tom, interes građana Srbije ostaje na prvom mestu.

Govoreći o značaju i benefitima koje donosi članstvo u Evropskoj uniji amabasadorka Pine ukazala je, pre svega, na značaj načina na koji se građani informišu o samom procesu pristupanja. Istakla je da je izuzetno važno da se kreira objektivan, istinit i razumljiv narativ, kako bi se sagledala šira slika. Ukazala je na značaj razmene iskutava i dobre prakse i rekla da Srbija može da računa na punu podršku Portugalije na svom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Tokom sastank sagovornice su se dotakle i teme otvorenih pitanja između Beograda i Prištine i saglasile da je rešenje za sva otvorena pitanja dijalog, a konačan cilj normalizacija odnosa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 10. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja