4. oktobar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović otvorila sednicu učeničkog parlamenta u okviru Dečje nedelje parlamentarizma

4. oktobar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović otvorila sednicu učeničkog parlamenta u okviru Dečje nedelje parlamentarizma

Utorak, 4. oktobar 2022.

Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović otvorila sednicu učeničkog parlamenta u okviru Dečije nedelje parlamentarizma

Potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović u okviru Dečje nedelje parlamentarizma, koja se tradicionalno održava u Narodnoj skupštini, uvodnim govorom otvorila je sednicu učeničkog parlamenta pod nazivom „Moje pravo da živim zdravo – Doprinos dece i mladih u zaštiti životne sredine“.


Paunović je na samom početku pozdravila prisutne u svoje lično ime, u ime predsednika Narodne skupštine dr Vladimira Orlića, kao i u ime svih narodnih poslanika i članova Odbora za prava deteta. Istakla je da da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije već tradicionalno održavaju sednice učeničkih parlamenata čiji je cilj da se istakne značaj i doprinos jačanju Učeničkog parlamenta, kao jednog od oblika participacije dece u donošenju odluka.

„Učešće u radu i funkcionisanje Učeničkog parlamenta temelji se na Konvenciji o pravima deteta kao osnovnom dokumentu za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečje nedelje. Drago mi je što je današnja sednica Učeničkih parlamenata posvećena značaju i doprinosu dece i mladih u zaštiti životne sredine. Svojevrsna je prilika da vi, mladi iz svog ugla ukažete na značaj i važnost participacije dece u zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kao i pozitivnog uticaja, u ovoj oblasti, koji ćete ostvariti na roditelje i društvo u celini“, navela je potpredsednica u svom obraćanju.

Istakala je da je pravo deteta na zdravu životnu sredinu garantovano Konvencijom o pravima deteta Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim dokumentima, a da ostvarivanje prava deteta na zdravu životnu sredinu predstavlja osnov za puno ostvarivanje brojnih drugih prava deteta i istovremeno obavezu države da preduzmemo mere radi sprečavanja zagađenja životne sredine. Dodala je višestruki značaj prava na participaciju predviđa da dete ima pravo na slobodno izražavanje sopstvenog mišljenja i pravo da se njegovo mišljenje uzme u obzir u svim stvarima i postupcima koja ga se tiču, poput zaštite životne sredine.

Paunović je podvukla da je potrebno podići stepen znanja dece i mladih o njihovim pravima na zdravu životnu sredinu, strateškim politikama iz ove oblasti i načinima participacije u kreiranju i zagovaranju lokalnih politika i da sa ovog skupa svi učesnici pošalju jasnu poruku o izuzetnoj važnosti participacije dece u zaštiti životne sredine i održivog razvoja.

Za kraj izlaganja izrazila je nadu da će se učenici kroz debatu na ovoj sednici doneti preporuke i zaključke koji će dati značajan doprinos daljem unapređenju, kako zaštiti životne sredine, tako i zaštiti dečjih prava.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5