15. septembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić i državni sekretar Ministarstava inostranih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije

15. septembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić i državni sekretar Ministarstava inostranih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije

Četvrtak, 15. septembar 2022.

Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić održala sastanak sa državnim sekretarom spoljnih poslova Moldavije

Potpredsednica Narodne skupštine Sandra Božić sastala se danas sa državnim sekretarom Ministarstava inostranih poslova i evropskih integracija Republike Moldavije Veaćeslavom Dobindom.


Na samom početku sastanka, Božić je istakla da dve zemlje imaju prijateljske i tradicionalno dobre odnose, bez otvorenih pitanja, te da bilateralna, ekonomska i parlamentarna saradnja mogu biti značajno unapređene. Istakla je da je u prošlom sazivu postojala i Poslanička grupa prijateljstva sa Moldavijom koju je činilo 15 narodnih poslanika i izrazila uverenost da će u ovom sazivu biti još brojnija. Pozdravila je odličnu međunarodnu saradnju u parlamentarnim delegacijama i organizacijama koju imaju dve zemlje, koja na poseban način ističe čvrste veze Moldavije i Srbije.

Dobinda se složio da su bilateralni odnosi dobri i da postoji veliki prostor da se ekonomska i parlamentarna saradnja popnu na viši nivo. On je naglasio da je Moldavija uvek bila jasna u svom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i poštovanja međunarodnog prava. Istakao je da Srbija može da bude model Moldaviji, kada su u pitanju evrointegracije i pregovori sa Evropskom unijom. Iskoristio je priliku da potpredsednicu upozna sa aktuelnim dešavanjima u Moldaviji, s obzirom na turbulentnu situaciju po pitanju regionalne bezbednosti i geografskog položaja Moldavije. Naveo je da je kroz Moldaviju prošlo 800000 Ukrajinaca, od kojih je Moldavija prihvatila 80000 i pružila im socijalnu i zdravstvenu pomoć, što je u mnogome opteretilo i budžet same države.

Božić se zahvalila na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakla da Srbija ceni ovakav stav i da joj je veoma važno delovanje Moldavije u međunarodnim organizacijama, kao što je glasanje protiv prijema takozvane samoproglašene države Kosovo u UNESKO i podršci koju pruža u dijalogu sa Prištinom. Dodala je da je Narodna skupština u protekla dva dana razmatrala Izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koju je poslanicima obrazlagao predsednik države Aleksandar Vučić.

U daljem razgovoru, Božić je navela da je Srbija u proteklih nekoliko godina napravila snažnu osnovu za jačanje ekonomije, što je ublažilo i spremilo državu na krizu na svetskom nivou. Dodala je da je Srbija stabilna zemlja za investiranje i da je svet prepoznao njenu snagu, ali da ni Srbija nije imuna na ekonomske i energetske izazove. Ona je čestitala Moldaviji na statusu kandidata za Evropsku uniju i rekla da je Srbija spremana da svojim iskustvom pomogne: „Uloga Narodne skupštine u procesu evro integracija od velikog je značaja u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU i mi smo u tom pogledu spremni da naše iskustvo sa vašim parlamentarcima podelimo i radujem se našoj saradnji kroz parlamentarni rad“.

Teme razgovora ticale su se i energetskog diverziteta i snabdevanja država gasom, kao i trenda skoka cena na svetskom nivou. Božić je navela da i inicijativa „Otvoreni Balkan“, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić može biti prostor za ekonomsku saradnju dve države.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1