27. septembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom Hovakimianom

27. septembar 2022. Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom Hovakimianom

Utorak, 27. septembar 2022.

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač održala sastanak sa ambasadorom Jermenije

Potpredsednica Narodne skupštine, koja ujedno vrši i funkciju predsednice Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Elvira Kovač održala je danas sastanak sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom Hovakimianom sa sedištem u Pragu, koji boravi u poseti Srbiji.


Hovakimian se na početku sastanka zahvalio potpredsednici Skupštine na izdvojenom vremenu, ističući da je cilj njegovog dolaska uspostavljanje kontakata sa narodnim poslanicima XIII saziva, kao i članovima delegacija Narodne skupštine, koje učestvuju na forumima međunarodnog karaktera, a Kovač je navela da je između ostalog i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. U konstruktivnom razgovoru sagovornici su razmenili mišljenja i stavove o učešću u PSSE, ali i osetljivim geopolitičkim pitanjima.

Na sastanku je bilo reči i o Samitu Evropske političke zajednice, koji će biti održan u Pragu i ciljevima koji se tiču podsticanja političkog dijaloga i saradnje za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa evropskih zemalja kako bi se ojačala pre svega bezbednost, ali i dijalog i normalizacija odnosa između zemalja sa otvorenim pitanjima.

Kovač se tokom sastanka zahvalila Jermeniji na podršci koju pruža Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a ambasador je iskoristio priliku da potpredsednicu Narodne skupštine upozna sa nezavidnim položajem i izazovima sa kojima se suočava sa susednom zemljom Azerbejdžanom.

Potpredsednica skupštine naglasila je da s obzirom da evropske integracije predstavljaju zajednički prioritet dve zemlje, ovaj proces predstavlja još jedan osnov za saradnju Srbije i Jermenije. Dodala je da će proces evropskih integracija svakako pomoći i ubrzati sveobuhvatne reforme u obe zemlje.

Sagovornici su se usaglasili da je parlamentarna saradnja od izuzetne važnosti, kao i razmena iskustava dve zemlje, pogotovo po pitanju evropskih integracija s obzirom da Srbija ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, dok je Jermenija u cilju jačanja partnerstva sa EU zaključila Sporazum o sveobuhvatnom i produbljenom partnerstvu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5