Sreda, 9. januar 2008.

Potpisan Sporazum o parlamentarnoj saradnji Republike Srpske i Republike Srbije

Predsednici skupština Republike Srpske i Republike Srbije Igor Radojičić i Oliver Dulić potpisali su danas u Banjaluci protokol o parlamentarnoj saradnji, u sklopu obeležavanja šesnaeste godišnjice postojanja Republike Srpske.Predsednici skupština Republike Srpske i Republike Srbije Igor Radojičić i Oliver Dulić potpisali su danas u Banjaluci protokol o parlamentarnoj saradnji, u sklopu obeležavanja šesnaeste godišnjice postojanja Republike Srpske.


Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su predsednici Republike Srbije Boris Tadić, Republike Srpske Rajko Kuzmanović, premijer RS Milorad Dodik, srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić i predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković.

Igor Radojičić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma i naglasio da je ovo nastavak onoga što su radili i prethodni sazivi i jedne i druge skupštine, s tim što se sada otvara mogućnost da skupštinska radna tela, odbori, komisije, poslanički klubovi i stručne službe oba parlamenta sarađuju u 13 različitih oblasti.

Radojičić je istakao da je Sporazum otvoren za sve druge parlamente koji žele saradnju i predstavlja osnov za

prijateljsku saradnju u čitavom regionu.


I predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić je izrazio veliko zadovoljstvo što je Sporazum potpisan, dodajući da zemlje u regionu nemaju dovoljno administrativnih kapaciteta da gube na poslove koji dolaze u budućnosti i da je stoga jako važno da se međusobno podeli sve ono što su iskustva u procesima evropskih integracija.

On je istakao potrebu da se dva parlamenta u budućnosti bave stvarima koja se tiču konkretnog života građana, povećanja standarda i ekonomske saradnje, a mnogo manje nekim statusnim pitanjima kojima su se bavili u prošlosti.


"Samo na taj način možemo doprineti da naš region bude region ponosnih i zadovoljnih građana. Siguran sam da je danas potpisan Sporazum samo početak toga i mi smo spremni da slične sporazume potpišemo i sa drugim parlamentima u regionu", rekao je Dulić

Predsednik Skupštine Srbije je istakao da u budućnosti intenzivnom ekonomskom i političkom saradnjom treba da se sruše zidovi koji su razdvajali građane i da se ponovo izgrade mostovi i stvori prostor zadovoljnih ljudi u ovom regionu.

Na osnovu potpisanog sporazuma o parlamentarnoj saradnji RS i Srbije počinje da sarađuje 26 skupštisnkih radnih tela i to, prema Dulićevim rečima,treba da bude model kako će parlamenti u regionu u budućnosti da sarađuju.

Protokolom o parlamentarnoj saradnji predviđena je saradnja parlamentarnih odbora i rukovodstava dveju skupština, na osnovu ranije potpisanog Sporazuma o specijalnim paralelnim odnosima RS i Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja