Ponedeljak, 14. april 2008.

Postavljeni temelji saradnje parlamenata država regiona

U Sofiji je danas održana konferencija predsednika parlamenata zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.U Sofiji je danas održana konferencija predsednika parlamenata zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. Na sedmoj po redu konferenciji, koja je održana u Bugarskoj, koja predsedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, predsednici parlamenata regiona potpisali su Memorandum o razumevanju o parlamentarnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi i usvojili Deklaraciju, koji će u budućnosti predstavljati temelje saradnje i aktivnosti zemalja regiona. Memorandum o razumevanju o interparlamentarnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi potpisao je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Miloljub Albijanić.

Države regiona, svesne značaja regionalne saradnje, na sastanku šefova država i vlada zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, maja 2007. godine u Zagrebu, donele su odluku da Pakt stabilnosti u JIE prelazi u regionalno vlasništvo. Kao rezultat ove odluke, koja se realizuje uz pomoć zemalja članica Evropske unije i njenih institucija, uspostavljen je Regionalni savet za saradnju zemalja jugoistočne Evrope sa sedištem u Sarajevu, kao koordinator razvoja saradnje zemalja jugoistočne Evrope, i Regionalni sekretarijat za parlamentarnu saradnju sa sedištem u Bugarskoj, kao centar za koordinaciju parlamentarnih aktivnosti.

Regionalni sekretarijat za parlamentarnu saradnju, kako se navodi u Memorandumu o razumevanju o parlamentarnoj saradnji, predstavlja forum za pregovaranje, konsultacije, saradnju i razmenu stavova i iskustava, i ima za cilj razvoj dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Sve dosadašnje regionalne inicijative su od izuzetne važnosti za nas, počev od saradnje u okviru CEFTA sporazuma, preko saradnje u okviru energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, saradnje odbora za evropske integracije, Cetinjskog foruma, u koje je NSRS i do sada bila aktivno uključena. Sve pomenute inicijative imaju za cilj da nas, kroz regionalnu saradnju, što pre približe i povežu sa Evropskom unijom, što je jedan od prioriteta naše spoljne politike, ali pre svega olakšaju izgradnju regiona mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6