Četvrtak, 30. jun 2011.

Poslanička pitanja u junu

Narodni poslanici su 30. juna 2011. godine, u skladu sa članom 205. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, postavili više pitanja Vladi Republike Srbije.


Na postavljena pitanja narodnih poslanika odgovarali su:ministar zdravlja Zoran Stanković i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Poslanička pitanja postavili su narodni poslanici: Velimir Ilić, Bojan Đurić, Miletić Mihajlović, Željko Tomić, Dragan Šormaz,Milovan Radovanović, Žika Gojković, Zlata Đerić, Zoran Ostojić, Saša Dujović, Milica Vojić-Marković, Dobrislav Prelić, Olena Papuga, Miroslav Markićević, Milan Dimitrijević, Momčilo Duvnjak, Daniela Lovrin-Gavrilović, Srboljub Živanović, Aleksandar Jugović, Milan Nikolić, Zoran Krasić i Gordana Pop-Lazić.

Narodni poslanik Velimir Ilić postavio je pitanje zašto nije urađen rebalans budžeta za rekonstruisanu Vladu. Zašto je budžetom izdvojeno samo 36 miliona dinara za elementarne nepogode koje su zadesile Srbiju i šta će Vlada uraditi po pitanju sanacije klizišta u Mramoru kod Niša, koje je krenulo i porušilo 17 kuća i trenutno ugrožava još 80 kuća.

Ministar Obradović je objasnio da se rebalans radi kada postoje ekonomski razlozi za tako nešto i ako bude bilo potrebe, Vlada će staviti na dnevni red pitanje rebalansa. Obradović je dodao da će ostala dva pitanja proslediti članovima Vlade.

Narodni poslanik Bojan Đurić je izneo mišljenje da postoje razlozi da se radi rebalans budžeta. Ovo mišljenje je obrazložio i činjenicom da je Narodna skupština usvojila Zakon kojim se predviđa nova obaveza u budžetu Srbije od 10 milijardi dinara. U vezi sa ovom obavezom, Đurić je uputio ministrima pitanje, kog novaca će se odreći Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete i nauke.

Ministar Stanković je podsetio prisutne da Ministarstvo zdravlja ima dva puta manji budžet u odnosu na 2007. godinu, izrazivši uverenje da će tražiti izuzeće Ministarstva po pitanju ovih obaveza.

Narodni poslanik Miletić Mihajlović uputio je pitanje predsedniku Vlade i ministarki pravde, kada će Vlada proslediti izmene i dopune zakona kojim se regulišu sedišta i područja sudova i javnih tužilaštva u Srbiji, jer po mišljenju narodnog poslanika je prošlo već dovoljno vremena od usvajanja ovog Zakona pa se može govoriti i o efektima istog, kao i da se izvrše određene analize i eventualne izmene i dopune u smislu poboljšanja materije koja je regulisana ovim Zakonom.

Narodni poslanik Željko Tomić pitao je ministra Obradovića, u odsustvu ministra za Kosovo i Metohiju i ministarke pravde, kakva je odgovornost najviših državnih funkcionera za izjave u kojima se predlaže da se Kosovo i Metohija podele između Srbije i Albanije, istakavši da je to u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije.

Ministar Obradović rekao je da nije u pitanju nikakav predlog, već stav koji je izneo Ivica Dačić. On je pozvao narodnog poslanika da ukoliko smatra da je prekršen Ustav podnese prijavu nadležnim organima.

Narodni poslanik Dragan Šormaz je ukazao prisutnim članovima Vlade da još nije dobio odgovor na pitanje vezano za Žeželjev most, a koje je postavio ministru Mrkonjiću u novembru prošle godine. Narodnog poslanika je interesovalo i dokle je stigla realizacija projekta kojim je Svetska banka 2005. godine odobrila kredit od 25 miliona dolara Srbiji za realizaciju projekta konsolidacije naplate i reforme penzija i penzijske administracije u Srbiji.

Narodni poslanik Milovan Radovanović postavio je pitanje Vladi, obzirom da je Aleksinački rudnik uglja, pored Kolubare, najveći energetski potencijal u Srbiji, da li možda postoji strategija ili plan u vezi otvaranja i početka eksploatacije istog, kao i da li postoji strategija ili plan o eksploataciji škriljaca, pogotovo u ataru sela Subotinca.

Ministar Obradović je odgovorio da će pitanja proslediti ministru Oliveru Duliću.

Narodni poslanik Žika Gojković je postavio pitanje kada će ući u skupštinsku proceduru zakoni o restituciji i otvaranju dosijea. Gojkovića je interesovalo i zašto grad Sombor nije ušao na listu, koja je sačinjena u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu privlačenja starnih direktnih investicija.

Narodna poslanica Zlata Đerić je postavila pitanja u kojim zemljama Srbija ima ekonomske diplomate ili ekonomske ambasadore. Koliko su oni do sada koštali budžet Republike Srbije, koje investitore su doveli u Srbiju, da li su omogućili firmama iz Srbije da plasiraju svoje proizvode u inostranstvo i time podstakli izvoz. Narodnu poslanicu je interesovalo i po kojim zakonima se RTV pretplata naplaćuje građanima uz brojilo za električnu energiju.

Narodni poslanik Zoran Ostojić obratio se Vladi sa molbom da u buduće na poslanička pitanja Vladi prisustvuje više ministra koji mogu da odgovore na specifična pitanja iz resora svojih ministarstava. Ostojić je apelovao da se ovakva situacija više ne ponavlja.

Narodni poslanik Saša Dujović je postavio pitnje ministru Obradoviću da li će ove godine biti povećana kvota za stipendiju za decu palih boraca, odnosno invalida. Dujović je pitao Vladu šta će preduzeti u vezi sa preispitivanjem privatizacija. Ministarki pravde, Dujović je uputio pitanje o stavu Kasacionog suda po pitanju naplate odštete vojnim invalidima. Kao dopunsko pitanje, narodni poslanik je pitao ministra Stankovića da li svi ratni veterani mogu i dalje da se leče na VMA.

Ministar Obradović je istakao da državni fakulteti i te kako izlaze u susret i da pomažu da jedan broj dece ratnih veterana, ili dece bez roditelja, budu primljena na fakutet bez plaćanja školarine, a na teret samih fakulteta. Ministarstvo finansira više od 50 odsto studenata na svim fakultetima, već godinama, dodao je Obradović.

Ministar Stanković je objasnio da je tendencija Ministarstva zdravlja da tamo gde je započeto lečenje, bude i nastavljeno u celom vremenskom periodu za koje je potrebno, kao i da nema odstupanja od takve politike koja je i do sada primenjivana.

Narodna poslanica Milica Vojić-Marković postavila je pitanje ko je kriv za štetu koja je nastala posle nevremena (24. juna) praćenog jakim olujnim vetrom i gradom veličine oraha, koje je pogodilo veći broj opština u Srbiji i to Aleksinac, Arilje, Lučane, Ivanjicu, Užice, Niš i Čačak. Vlada je ponudila pomoć od 36,7 miliona dinara, a narodnu poslanicu je interesovalo da li postoji još sredstva u budžetu za ove namene.Vojić-Marković je pitala i šta se čekalo sa reorganizacijom protivgradne službe, kada je zakon donet na vreme.

Ministar Obradović je ukazao da će odgovore na postavljena pitanja dati kolege iz MUP-a.

Narodni poslanik Dobrislav Prelić je tražio objašnjenje povodom Vladine Uredbe od 3. juna koja se odnosi na regresiranje repromaterijala i subvencijama od 14. 000 dinara na koje imaju pravo poljoprivredna gazdinstva.

Ministar Obradović je odgovorio da će pitanje proslediti ministru Dušanu Petroviću.

Narodna poslanica Olena Papuga uputila je pitanje ministru kulture, informisanja i informacionog društva Predragu Markoviću, a koje se odnosi na medijsku strategiju. Narodnu poslanicu je interesovalo i da li će ova strategija izgledati onako kako je predložena i da li će se uvažiti zahtevi medijskih kuća i zahtevi nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Ministar Stanković je ukazao da dok traje period javne rasprave moguće je izložiti različite predloge. Kada bude završena diskusija o tome, biće izvršena analiza svih primedbi koje se dostave.

Narodni poslanik Miroslav Markićević je pitao ministra Obradovića da li je glasao, kao član Vlade, za kupovinu vakcina. Markićević je pitao i zašto ostali ministri i predsednik Vlade nisu došli. U dopunskom pitanju, Markićević je pitao ministra prosvete šta njegovo ministarstvo preduzima povodom zaštite Srba u Crnoj Gori, jer se vrši pritisak da Srbi prihvate crnogorski jezik, iako se, po nezvaničnom popisu u Crnoj Gor, preko 50 odsto građana izjasnilo da govori srpskim jezikom.

Ministar Obradović je odgovorio da je prilikom donošenja svih odluka vezano za nabavku vakcina, Vlada bila jednoglasna. Na drugo postavljeno pitanje, Obradović je rekao da se čekaju rezultati popisa, kako bi se videlo koliko ljudi se izjasnilo kao Srbi, pogotovo oni koji koriste srpski jezik.

Narodni poslanik Milan Dimitrijević postavio je pitanje ministru Stankoviću o delimičnoj nestašici lekova u Srbiji.

Ministar Stanković je ponovio obećanje da će lekova biti, kao i da navodi narodnog poslanika da neće biti lekova, nisu tačni. On je dodao da je ministarstvo obezbedilo da tržište poseduje sve one lekove koji su potrebni za lečenje naših građana.

Narodni poslanik Momčilo Duvnjak je pitao Vladu šta će preduzeti po pitanju zloupotrebe u Fudbalskom savezu Srbije. On je ponovio i pitanje kako je napravljena Kuća fudbala u Staroj Pazovi.

Ministar Obradović je odgovorio da će pitanje proslediti ministrki Samardžić-Marković, kako bi mu odgovorila na pitanje, vodeći računa da se država ne meša u rad Fudbalskog saveza Srbije.

Narodna poslanica Daniela Lovrin-Gavrilović pitala je ministra zdravlja da li zna koliko ima porodica koje nisu u mogućnosti da se leče u Srbiji. Ministarki pravde, narodna poslanica je uputila pitanje da li ima evidenciju koja su ukupna sredstva uplaćena u svrhu lečenja ovih ljudi, kao i na koje žiro-račune, i da li postoji mogućnost da se obrazuje jedan žiro-račun na koji će ići sva sredstva namenjena njihovom lečenju.

Ministar Stanković je izneo podatak da je registrovano 36 osoba obolelih od retkih bolesti u našoj zemlji i da još 4 odsto treba da budu registrovani. On je objasnio da se trenutno formira jedinstveni registar od 40 bolesnika koji će, po predlogu Ministarstva i u dogovoru sa predsednikom Vlade, pokušati da pored postojećeg fonda koji finansira lečenje retkih bolesti, dobije deo sredstava i iz fonda igara na sreću. Ministar je izneo podatak da je za lečenje ''Batenove bolesti'', na godišnjem nivou potrebno izdvojiti 250 hiljada evra.

Narodni poslanik Srboljub Živanović je postavio pitanje u vezi sa smenjenom direktorkom predškolske ustanove ''Naše dete'' u Šapcu, koja je nakon smene raspoređena na mesto dečijeg psiholga u istoj ustanovi. Živanović je ukazao ministru Obradoviću da su roditelji dece koja idu u taj vrtić napisali peticiju kojom žele da se ta osoba udalji iz te institucije. Narodni poslanik postavio je pitanje i šta se dešava sa direktorkom i vlasnikom firme ''Majstorović dil'' koja je oštetila za 24 miliona dinara seljake koji su im prodavali stoku, a nisu bili isplaćeni od strane navedenog preduzeća.

Ministar Obradović je rekao da će tokom naredne nedelje dostaviti odgovor u vezi sa predškolskom ustanovom ''Naše dete'', kada pribavi potrebne informacije i upozna se sa izveštajem nadležne inspekcije.

Narodni poslanik Aleksandar Jugović je pitao ministra prosvete da li smatra da je potrebno da se u istorijskim udžbenicima nađe revidirana objektivna realna slika o generalu Mihajloviću i stotinama hiljada njegovih saboraca.

Ministar Obradović je ukazao narodnom poslaniku da nijedan ministar ne može uticati na sadržaj udžbenika koji se piše, niti da ga odobri ili zabrani. To rade kompetentni ljudi, dodao je Obradović.

Narodni poslanik Milan Nikolić je ukazao na velike materijalne štete u više opština u Srbiji, prouzrokovane vremenskim nepogodama. On je izneo podatak po kome je šteta procenjena na oko 40 miliona evra, a Vlada je svojom odlukom namenila da tim opštinama pomogne sa 35 miliona dinara. Nikolić je istovremeno zatražio i pitao Vladu da li ima nameru da pomogne oštećenim opštinama i u protivgradnoj odbrani. Narodni poslanik je ukazao i na to da je ovogodišnja cena maline 80 dinara, a prošle godine je bila 150.

Ministar Stanković je objasnio da je pomoć od 35 miliona dinara samo prva pomoć Vlade ugroženim oblastima, a da će nakon procene štete, saglasno materijalnim mogućnostima, Vlada pomoći saniranju štete u većem materijalnom iznosu.

Narodni poslanik Zoran Krasić je ukazao ministru Stankoviću na probleme u manjim i nerazvijenim opštinama po pitanju kašnjenja porodiljskih i trudničkih bolovanja, dodataka i naknada. Krasić je ukazao ministru Stankoviću da je pitanje cene domaćih lekova takođe i pitanje obezvređivanja vrednosti Galenike pred privatizaciju.

Ministar Stanković se zahvalio narodnom poslaniku na ukazanom problemu i izrazo uverenje da će ministarstvo učiniti sve da porodilje dobiju sve što im po zakonu pripada, s obzirom na belu kugu koja je prisutna.

Narodnu poslanicu Gordanu Pop-Lazić je interesovalo da li je Vlada upoznata da je grad Niš, kao lokalna smouprava, otvorio kancelariju u Briselu, kao i na osnovu kog zakona je to učinjeno.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 3. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja