Četvrtak, 24. februar 2011.

Poslanička pitanja u februaru

Narodni poslanici su 24. februara 2011. godine, u skladu sa članom 205. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, postavili više pitanja Vladi Republike Srbije.Narodni poslanici su 24. februara 2011. godine, u skladu sa članom 205. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, postavili više pitanja Vladi Republike Srbije.

Na poslanička pitanja odgovarali su predsednik Vlade dr Mirko Cvetković, ministarka pravde Snežana Malović, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić, ministar trgovine Slobodan Milosavljević, ministar rudarstva i energetike dr Petar Škundrić, ministar prosvete dr Žarko Obradović i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Narodni poslanik Konstantin Arsenović postavio je pitanje zbog čega su ukinute vojne penzije grupi od 60 vojnih penzionera iz Crne Gore, koji su penzije počeli da dobijaju u Srbiji, ali su im one ukinute početkom ove godine. Takođe je pitao kada će i na koji način biti izmiren dug vojnim penzionerima, koji iznosi oko 10 milijardi dinara.

Predsednik Vlade obećao je odgovor na ova pitanja u roku od osam dana.

Narodni poslanik Riza Halimi postavio je pitanje opravdanosti zadržavanja budžetskih stavki čija su sredstva namenjena finansiranju objekata u srpskim naseljima, u cilju sprečavanja migracije srpskog stanovništva. U tri opštine Preševu, Bujanovci i Medveđi, migriralo je mnogo više Albanaca, rekao je Halimi i obrazložio to teškom ekonomskom situacijom, stopom nezaposlenosti od 70 odsto, nepriznavanjem diploma stečenih na univerzitetima u Prištini, Makedoniji i Albaniji i drugim razlozima.

Premijer je odgovorio da će o pitanju budžetske klasifikacije raspravljati na Koordinacionom telu, a da će priznavanje diploma biti predmet predstojećeg dijaloga između Srbije i Prištine.

Narodni poslanik Srđan Spasojević je, povodom najavljenog poskupljenja struje od čak 15 odsto, rekao da je to za građane Srbije preveliko opterećenje, jer većina poslednjih godina nije imala toliko povećanje prihoda. Zamolio je da, u okviru subvencije pojedinim domaćinstvima, tu budu uključeni i građani Kraljeva. Takođe je zatražio informaciju da li su studenti sa teritorija grada Kraljeva, koji nisu na budžetu, oslobođeni plaćanja školarine, jer su to neki fakulteti činili.

Premijer Cvetković je rekao da će poskupljenje električne energije važiti od 1. aprila, a ne od 1. marta, što je za građane povoljnije jer prestaje grejna sezona. Povećanje cena neće se odnositi na milion i po porodica, koje se ubrajaju u zonu socijalno ugroženih.

Na pitanje narodnog poslanika Srđana Spasojevića zašto je došlo o visokog povećanja cena prehrambenih proizvoda, odgovorio je ministar trgovine Slobodan Milosavljević. Naveo je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija među najjevtinijim zemljama u Evropi, jer su cene kod nas u proseku niže od prosečnih u Evropi za 32 odsto. I pored toga, Vlada nastoji da svojim intervencijama kod cene struje, kao i puštanjem šećera i druge robe iz robnih rezervi na tržište, olakša položaj stanovništva.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao je da odluka o poskupljenju struje neće važiti za domaćinstva koja troše manje od 350 kilovat časova električne energije mesečno. Podsetio je da građani koji redovno plaćaju struju imaju popust od pet odsto, kao i da socijalno ugrožena domaćinstva još imaju popust od 35 odsto. U odgovoru na pitanje poslanika Spasojevića ministar prosvete Žarko Obradović je istakao da je već zatraženo od fakulteta da iziđu u susret studentima za onu cenu koštanja koju oni sami utvrđuju, mimo budžetske kvote koju država finansira.

Narodni poslanik Srđan Spasojević je dodatno pitao da li je ipak povećanje cene električne energije moglo da bude manje i predložio je da se povećanje ne odnosi i na građane Kraljeva. Ministarku pravde je upitao kada će biti izvršena sanacija zgrade osnovnog i Višeg suda u Kraljevu, a ona je obećala odgovor na postavljeno pitanje.

Premijer Cvetković je rekao da je poskupljenje struje nužno jer EPS, koji je najveći investitor u zemlji, zahteva dalja ulaganja u razvoj i modernizaciju, a jačanje kapaciteta podrazumeva i otvaranje novih radnih mesta.

Narodni poslanik Ivan Andrić postavio je pitanje da li će se prilikom rekostrukcije Vlade napustiti praksa da političke partije dele funkcije u javnim preduzećima, akcionarskim društvima i preduzećima čiji je vlasnik država. Podsetio je da uvođenje javnog konkursa za mesta direktora i predsednika upravnih odbora tih preduzeća od nas traži MMF, kao i da to predstavlja jedan od uslova za konačnu ratifikaciju SSP-a.

Premijer Cvetković je odgovorio da se vode razgovori o rekonstrukciji Vlade, a ne o javnim preduzećima. Ivan Andrić je izneo stav Liberalno-demokratske partije da su partijski direktori javnih preduzeća, koja čine oko 50 privrede, najveći problem za društvo i ekonomiju. Postavio je pitanje kada će biti izmenjeni zakoni o javnim komunalnim preduzećima i o privrednim društvima.

Narodni poslanik Nenad Popović postavio je premijeru pitanje da li su u «Telekomu» u januaru povećane plate za 10 odsto na predlog Vlade i pored protivljenja menadžmenta te kompanije. Premijer je odgovorio da će odgovor na pitanje biti dostavljen u pisanom obliku.

Narodni poslanik Petar Jojić ukazao je da su nelegalnom privatizacijom Azotare Pančevo oštećeni ne samo zaposleni, već i grad Pančevo i cela država i postavio pitanje šta će Vlada preduzeti da im nadoknadi štetu i da li se protiv nekog lica vodi krivični postupak. Zatražio je podatke o tome koliko je svaka opština izdala u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kojim kupcima i po kojoj ceni.

Premijer Cvetković se složio sa ocenom da je privatizacija Azotare bila neuspešna jer su njeni kupci odmah prodali jedan deo, zbog čega je raskinut kupoprodajni ugovor. Pred našim sudovima je postupak za naknadu štete, a drugi proces je pred međunarodnim sudom za arbitražu u Vašingtonu, rekao je premijer i dodao da će se Vlada zalagati da se ti sporovi reše u našu korist.

Navodeći da rukovodstvo Azotare preduzima mere da unapredi proces proizvodnje i spreči zloupotrebe, Petar Jojić je predložio da Vlada pomogne ovoj strategijski važnoj industriji da radi punim kapacitetom.

Narodni poslanik Aleksandar Jugović postavio je pitanje da li će i nakon rekonstrukcije Vlade biti neophodan toliki broj agencija i direkcija, koje su «utočište partijskih kadrova». Premijer Cvetković je odgovorio da je u toku analiza opravdanosti postojanja pojedinih državnih agencija, na osnovu koje će jedan broj biti ukinut ili pripojen drugim.

Narodni poslanik Zlata Đerić je uputila pitanje ministru poljoprivrede zbog čega poljoprivrednici sa juga zemlje, koji imaju registrovana poljoprivredna domaćinstva, ne mogu da ostvare subvencije tog ministarstva, kao vrstu državne pomoći. Takođe je pitala kada će biti puštena iz pritvora lica koja su uhapšena tokom Parade ponosa u Beogradu. Ukazujući da je, po mnogim analizama, sektor zdravstva najkorumpiraniji u državi, postavila je pitanje da li će bivši ministar zdravlja, koji je bio na čelu tog resora deset godina, snositi odgovornost za to.

Ministarka Malović je izrazila uverenje da će sud efikasno sprovesti postuke kada su u pitanju lica koja su se protivila održavanju Parade ponosa, na osnovu Zakona o krivičnom postupku.

Narodni poslanik Bojan Đurić je, takođe, postavio pitanje vezano za funkcionisanje javnih preduzeća i ponovio da direktore javnih preduzeća treba birati isključivo javnim konkursom. Postavio je pitanje kolike su garancije koje se izdvajaju iz budžeta za pokriće duga javnih preduzeća.

Narodni poslanik Vladimir Milentijević postavio je pitanje koje će teme biti predmet razgovora između Beograda i Prištine.

Premijer Cvetković je odgovorio da će ovi pregovori verovatno početi u martu i da je Srbija otvorena za razgovore o svim temama, uključujući i pitanje statusa Kosova i Metohije. Naglasio je da je Srbija već dva meseca spremna za te razgovore, utvrđen je sastav pregovaračkog tima, ali da se sada čeka druga strana. Premijer je naveo da će na početku pregovora biti razgovarano o temama za koje je lakše naći rešenje.

U komentaru na odgovor, narodni poslanik Vladimir Milentijević je konstatovao da je očigledno da početak pregovora zavisi od volje Prištine i da prihvatanjem Euleksa, izmenom naše Rezolucije o Kosovu i Metohiji u SB UN, nakon njenog usklađivanja sa EU, kao i da nekim drugim aktima i najavom pregovora, Vlada obmanjuje javnost Srbije.

Narodni poslanik Igor Mirović je pitao da li će, nakon odluke Saveta ministara EU o prihvatanju kandidature Srbije za članstvo u EU, Srbija morati da prihvati i one odluke koje će biti štetne za našu zemlju, u političkom i ekonomskom smislu. Premijer Cvetković je rekao da Srbija želi u Evropsku uniju i da je to ekonomski opravdano i isplativo, napominjući da bi ponovna izolacija i odvajanje od Evrope bilo ekonomski izuzetno nepovoljno za nas.

Narodni poslanik Igor Mirović je izrazio nezadovoljstvo odgovorom, navodeći da ne postoji nijedna analiza o tome šta će Srbija dobiti ulaskom u EU i da li će naši građani nakon toga bolje živeti. «Mi smo za integracije, ali za realne integracije, sa našim pravim saveznicima u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu», rekao je Mirović.

Narodni poslanik Gorica Mojović postavila je pitanja Ministarstvu kulture kada će početi da radi Narodna biblioteka Srbije, u kojoj je fazi projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja i da li su obezbeđena sredstava za završetak radova na Muzeju savremene umetnosti.

Premijer je rekao da će odgovori na pitanja biti dostavljeni u pisanoj formi.

Narodni poslanik Vesna Pešić pitala je ministarku pravde koji je pravni osnov koalicionih sporazuma, a ministarka Malović je odgovorila da koalicioni sporazumi nisu pravni dokumenti, već sporazumi između stranaka.

Narodni poslanik Milica Vojić-Marković je pitala ko i kako donosi odluke u Vladi i navela primer bivšeg ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića koji je sredstva za gradnju fabrike «Gorenje» iz Valjeva nezakonito preusmerio u Zaječar. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je rekao da odluke donosi Vlada, na predlog ministarstava iz čijeg delokruga se razmatraju tačke dnevnog reda.

Narodni poslanik Nenad Prokić postavio je pitanje da li postoji strategija dugoročnog razvoja beogradskog Aerodroma i da li je ona poznata Vladi i javnosti. Na pitanje je odgovorio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, koji je rekao da takva strategija postoji za period do 2027. godine, kao i da je izradu projekta finansirala EU.

Narodni poslanik Dobroslav Prelić ukazao je na probleme u agraru i postavio pitanje zbog čega Vlada u toj oblasti ne preduzima ništa. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević je rekao da Srbija mora da menja agrarnu politiku i poveća podsticaje, zbog čega je veoma važno da do kraja godine dobijemo status kandidata i pristup evropskim fondovima za razvoj poljoprivrede.

Narodni poslanik Milan Dimitrijević ukazao je na kršenje Zakona o komorama zdravstvenih radnika i postavio pitanje kako je moguće da Ministarstvo zdravlja krši zakon koji je donela Narodna skupština. Odgovor na to pitanje biće dostavnjen u pisanoj formi.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja