28. april 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Kiprom i ambasador Kipra u Srbiji

28. april 2021. Poslanička grupa prijateljstva sa Kiprom i ambasador Kipra u Srbiji

Sreda, 28. april 2021.

Poslanička grupa prijateljstva sa Kiprom ugostila ambasadora Kipra u Srbiji

Članovi i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom Biljana Pantić Pilja sastali su se danas sa ambasadorom Kipra u Beogradu Demetriosom Teofilaktom.


Biljana Pantić Pilja poželela je dobrodošlicu ambasadoru i izrazila zadovoljstvo na ukazanoj prilici da razgovaraju o budućoj saradnji, kao i prilici da ambasador upozna deo velike Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom koja broji 49 članova i oformljena je u novembru prošle godine. Predsednica je ocenila da su odnosi između dve zemlje uvek bili na zavidnom nivou i da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa Kiprom. Dodala je da je početkom aprila prisustvovala sastanku Ivice Dačića sa ministrom spoljnih poslova Kipra, a da se istog dana održao i trilateralni sastanak između ministara spoljnih poslova Srbije, Kipra i Grčke, te da su se teme odnosile, pre svega, na ekonomsku saradnju, turizam, privredu, ali i saradnju na polju obrazovanja, kulture i sektora informacionih tehnologija. Pantić Pilja je navela i da Srbija pomno prati situaciju izazvanu pandemijom na Kipru i dodala da je raduje vest o dopuštanju ulaska na Kipar vakcinisanih građana, bez obzira na zemlju iz koje dolaze, počev od 10. maja.

Ambasador je izrazio zadovljstvo povodom organizovanja sastanka sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva, pohvalivši proces vakcinacije koji je u Srbiji odlično organizovan. Ambasador je istakao poseban značaj bilateralne saradnje, ali i međusobne podrške dve zemlje u međunarodnim organizacijama. Podvukao je da Srbija uvek može da računa na podršku Kipra i da u njoj vidi pouzdanog partnera, kako na diplomatskom nivou, tako i u oblastima ekonomske saradnje, turizma, obrazovanja i kulture. Ambasador je upoznao prisutne i sa održavanjem parlamentarnih izbora na Kipru, u maju, i naveo da će čim nova skupština bude oformljena, pristupiti realizovanju uzajamnih poseta narodnih poslanika.

Prisutni članovi Poslaničke grupe prijateljstva iskoristili su priliku da se predstave i da ukažu na odličnu komunikaciju i podršku u međunarodnim organizacijama, poput OEBS, Saveta Evrope, IPU, Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, PS Mediterana, a koja se između ostalog tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta dve države, evropskih integracija Srbije i drugih diplomatskih odnosa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja