29. mart 2023. Poslanička grupa prijateljstva sa Izraelom primila zamenicu ambasadora Izraela u Republici Srbiji

29. mart 2023. Poslanička grupa prijateljstva sa Izraelom primila zamenicu ambasadora Izraela u Republici Srbiji

Sreda, 29. mart 2023.

Poslanička grupa prijateljstva sa Izraelom primila zamenicu ambasadora Izraela u Republici Srbiji

Zamenica predednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom Andrijana Avramov i članica Nataša Tasić Knežević sastali su se sa zamenicom ambasadora Izraela u Republici Srbiji Aleksandrom Ben Ari i kadetima Ministarstva spoljnih poslova Države Izrael.


Andrijana Avramov je istakla da su bilateralni odbnosi dve zemlje dobri i prijateljski i da bliskost dva naroda proizilazi iz činjenice da su delili istu sudbinu i pretrpeli velika stradanja tokom Drugog svetskog rata. Ona je naglasila da Srbija ostaje posvećena očuvanju i jačanju tradicionalnog prijateljstva sa jevrejskim narodom o čemu svedoči i činjenica da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić jedini predsednik koji je obeležio 75. godišnjicu oslobađanja nacističkog logora Aušvic. Andrijana Avramov je u svetlu toga izrazila nadu da će Izrael preispitati svoju odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. države Kosovo, naglasivši da Beograd ostaje posvećen politici mira i otvoren za dijalog sa Prištinom.

Avramov smatra da veliki doprinos dodatnom jačanju odnosa dve zemlje može da se postigne putem parlamentarne saradnje, kroz intenziviranje razmena poseta na najvišem nivou i saradnju radnih tela parlamenata. Takođe, naglasila je značaj saradnje i na multilateralnom planu.

Zamenicom ambasadora Izraela u Republici Srbiji Aleksandra Ben Ari saglasila se da saradnja poslaničkih grupa prijateljstava dva parlamenta može značajno da osnaži odnose dve zemlje. Ona smatra da poseban trud treba uložiti u jačanje saradnje kroz sport, a pre svega sarade mladih, jer je to najbolji način da se dva naroda dodatno približe i upoznaju, ali i razmenjuju primere dobre prakse iz svojih branši. Ben Ari je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja direjktnog avio leta na relaciji Izrael-Srbija što će olakšati da se sve navedeno i lakše realizuje.

Ben Ari se osvrnula na izuzetan ekonomski napredak Srbije i naglasila da su izraelski investitori veoma zainteresovali za ulaganja, o čemu svedoči i činjenica da dolaze i ostaju da rade u Srbiji.

Članica PGP sa Izraelom Nataša Tasić Knežević istakla je značaj kulturne saradnje naglasivši da kultura govori univerzalnim jezikom i kao takva predstavlja najbolji put ka spajanju i upoznavanju dva naroda. Ona je, kao operska umetnica, iznela predloge na koji način je moguće pre svega unaprediti kulturnu saradu između Srbije i Izraela, a potom u okviru nje osnaživati mlade i žena u kulturi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja