25. januar 2023. Predsednik i članovi PGP sa Italijom sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji

25. januar 2023. Predsednik i članovi PGP sa Italijom sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji

Sreda, 25. januar 2023.

Poslanička grupa prijateljstva sa Italijom razgovarala sa ambasadorom Italije u Srbiji o unapređenju sveopšte saradnje dve zemlje

Predsednik i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom sastali su se sa ambasadorom Republike Italije u Republici Srbiji, Lukom Gorijem i direktorom Italijanskog instituta za kulturu Robertom Činkotom.


Predsednik PGP sa Italijom Jovan Palalić istako je da sastanak ima posebnu važnost, jer se odvija nakon održavanja konferencije u Trstu pod nazivom „Italija i Zapadni Balkan- rast i integracije“, koja ima izuzetan značaj zbog poruke predsednice Vlade Republike Italije Đorđe Meloni, koja je u fokus Italije ponovo stavila zemlje Zapadnog Balkana, kao stratešku orjentaciju, ne samo političku, već i ekonomsku i kulturnu. Ona je, kako kaže Palalić, upotrebila jedan izraz koji može biti nova inspiracija za veće razumevanje, a to je da je zadatak italijanske Vlade da donese više Italije na Balkan.

U svetlu toga on je naglasio da Italija snažno podržava Srbiju na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali i istakao da će za Srbiju Kosovo i Metohija uvek biti neotuđivi deo njene teritorije.

Govorći o ekonomskoj saradnji Palalić je istakao da je Italija jedna od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, o čemu svedoči i prisustvo velikog broja malih i srednjih preduzeća u Srbiji, što daje snažan zamajac ekonomskoj saradnji i potvrđuje da Srbija nudi odlične uslove za strane investicije.

Ambasador Gori je potvrdio da će politički odnosei dve zemlje biti intenzivirani, jer je nova italijanska vlada postavila Balkan kao prioritet, što je potvrđeno na Konferenciji u Trstu, koju je snažno podržao i ministar spoljnih poslova Italije, Antonio Tajani. Naglasio je da je Italija pripada grupi zemalja koja pokušava da stabilizuje odnose između Beograda i Prištine, jer su mir i stabilnost preduslov za ekonomski razvoj, a Italija želi da intenzivno radi na unapređenju ekonomske saradnje sa Srbijom. U tom cilju planirana su tri važna događaja koja će biti organizovana u prvoj polovini ove godine, a to je pre svega Biznis forum, što će kako kaže Ambasador, biti simboličan trenutak za obnovu ekonomske saradnje. Italija će, takođe, biti partnerska država u organizovanju poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, jer postoji želja da poljoprivreda bude prioritet ekonomske saradnje dve zemlje. Ambasador je najvio i nadgradnju sardnje u oblasti mode, kroz organizovanje meseca italijanske mode u Beogradu, sa nizom izložbi, omažem kreatoru Renatu Balestri i nizom radionica i susreta modnih kreatora dve zemlje.

„Italija je prisutna u tradicionalim sektorima, tekstilnoj, automobilskoj, bankarstvu, ali Srbija ulazi u novu industrijsku fazu u kojoj visokotehnološki sektori dobijaju sve veći značaj i Italija želi da se pozicionira na tom planu“, istako je Ambasador.

Sagovornici su se saglasili da temelj saradnje treba graditi kroz osnaživanje međuparlaemntane saradnje i najavili intenziviranje susreta narodnih poslanika, radnih tela, ali i susrete na najvišem parlamentarnom nivou.