Četvrtak, 26. mart 2009.

Poslanička pitanja

Narodni poslanici su u 16 časova prekinuli rad po dnevnom redu Treće sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini, kako bi postavljali poslanička pitanja Vladi, u skladu sa članom 200. Poslovnika.Narodni poslanici su u 16 časova prekinuli rad po dnevnom redu Treće sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2009. godini, kako bi postavljali poslanička pitanja Vladi, u skladu sa članom 200. Poslovnika.

Iako su ovom delu sednice prisustvovali Milan Marković, Tomica Milosavljević, Slobodan Milosavljević i Jasna Matić članovi Vlade, predstavnici svih poslaničkih grupa su ocenili da bi ovom delu sednice trebalo da prisustvuje predsednik Vlade i svi ministri, kako bi svi zainteresovani narodni poslanici mogli da postave poslanička pitanja nadležnim ministrima i dobili odgovore, ostvarujući i na taj način kontrolu rada Vlade.

Narodni poslanik Vladan Batić je postavio pitanje ministru kulture i informisanja u vezi sa situacijom u TANJUGU, istakavši da smo svedoci urušavanja ugleda ove značajne nacionalne institucije, koja je deset meseci bez direktora, sa lošim međuljudskim odnosima, dugovima koji se gomilaju i bez redovnog finansiranja svoje delatnosti. Drugo pitanje je uputio predsedniku Vlade i ministru finansija, a odnosilo se na izjednačavanje prava rezervista i to onih koji, uprkos dosadašnjim pregovorima i protestima, nisu ostvarili pravo na dnevnice za razliku od jednog broja rezervista koji su ostvarili ovo pravo. Treće pitanje je postavio većem broju ministara, a odnosilo na preduzimanje mera za otklanjanje nezakonitosti u urbanističkoj i komunalnoj oblasti u Obrenovcu u kome živi.

Narodna poslanica Gordana Čomić uputila je dva pitanja ministru zdravlja. Prvo se odnosilo na standardizaciju kvaliteta usluga u porodilištima, kako za prvi, tako i za sledeće porođaje i drugo, koliko je urađeno na širenju svesti o važnosti prevencije ranog otkrivanja raka grlića materice i raka dojke. Drugo pitanje je postavila ministarki za telekomunikacije u vezi sa uvođenjem besplatnog interneta, ne samo u parkovima u velikim gradovima već svuda u Srbiji.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je rekao da će dostaviti detaljan pisani odgovor na postavljena pitanja, a ovom prilikom je rekao da se uslovi u porodilištima, kojih ima 58 u Srbiji, stalno poboljšavaju i konstantno opada smrtnost majki i beba u porodilištima, tako da smo po tome sada na šestom mestu u Evropi, odnosno u rangu sa Švajcarskom. Tome treba dodati i početak partnerske saradnje sa ginekološkim i nevladinim sektorom u poboljšanju kvaliteta usluga u ovoj oblasti. Što se tiče prevencije raka grlića materice, dojke i debelog creva, Milosavljević je rekao da je usvojena Nacionalna strategija Srbije protiv raka, a intenzivna kampanja podizanja svesti javnosti da u sekundarnoj prevenciji i, ranim otkrivanjem, ove bolesti mogu da budu izlečene u velikom procentu, počinje već 14. aprila ove godine.

Ministarka za telekominikacije i informatičko društvo Jasna Matić je napomenula da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete, akademskom mrežom i Telekomom u sve osnovne škole biti uveden besplatan internet. Inače, započeto je uvođenje novih tehnologija koje će omogućiti pristup telekomunikacionim uslugama i internetu na teritoriji Srbije, naročito u ruralnim delovima.

Narodni poslanik Saša Dujović je pitao Vladu zašto je umanjena poslednja invalidnina koja je isplaćena porodicama palih boraca i ratnih vojnih invalida i šta Ministarstvo odbrane čini na rešavanju problema vojnih beskućnika, kojih po njegovim rečima, u Srbiji ima preko 5.000.

Narodni poslanik Momo Čolaković je pitao kada će biti vraćen u skupštinsku proceduru zakon o udruženjima, kao i zakoni o sportu i o privatizaciji u sportu. Ukazavši da građani Novog Sada dugo čekaju na izdavanje ličnih dokumenata, ličnih karata, pasoša i saobraćajnih dokumenata, narodni poslanik je pitao šta će nadležno ministarstvo preduzeti, budući da dosadašnje akcije koje bi trebalo da smanje gužve, nisu dale dobre rezultate.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je odgovorio da je zakon o udruženjima pripremljen i da će nakon usklađivanja sa Ministarstvom finansija, kako očekuje, već za desetak dana biti u skupštinskoj proceduri.

Narodni poslanik Đorđe Milićević je postavio pitanje o vladinom programu mera koji će omogućiti da se lakše prebrodi finansijska kriza, odnosno koje je mesto daljeg razvoja infrastrukture u ovom Vladinom programu, a posebno kako Vlada vidi mogućnost nastavka izgradnje pruge Valjevo-Loznica. Posebno je pitao da li će rebalansom budžeta biti izdvojena dodatna sredstva za ovu godinu, kako bi ukupna sredstva za otklanjanje posledica zemljotresa u Kolubarskom okrugu, bila na nivou prošlogodišnjeg izdvajanja.