24. januar 2023. Učesnici sastanka

24. januar 2023. Učesnici sastanka

Utorak, 24. januar 2023.

Poslanička grupa prijateljstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom održala sastanak sa poslanicom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

Poslanička grupa prijateljstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom danas je u Narodnoj skupštini održala sastanak sa poslanicom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton, koja boravi u višednevnoj poseti Srbiji.


Nevena Đurić, koja se nalazi na čelu Grupe prijateljstva, na početku sastanka istakla je da je na jučerašnjem sastanku sa Vendi Morton razgovarala o velikom broju tema, kao što su podsticanje i uključivanje omladine u politički život i rad državnih institucija, osnaživanja žena i veću prisutnost na političkoj sceni, ali i aktuelnim temama u zemlji i parlamentarnom životu Evrope. Đurić je još jednom podvukla da se Srbija vodi politikom mira i stabilnosti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je pitanje bezbednosti Srba u Južnoj pokrajini, jedno od glavnih zadataka vladajuće koalicije. Ona je istakla važnost i neophodnost poštovanja i primene svih ranije potpisanih sporazuma.

Morton se zahvalila članovima Poslaničke grupe prijateljstva istakavši da joj ovakvi vidovi sastanaka pomažu da stekne bližu sliku o Srbiji i različitim političkim mišljenjima i stavovima koji narodni poslanici zauzimaju. Dodala je i to da je jedan od ciljeva njene posete Srbiji podrška radu Vestminsterske fondacije, koja ima dugogodišnju saradnju sa Narodnom skupštinom i saglasila se da pored velikog broja oblasti u kojima dve zemlje blisko sarađuju, poput odbrane, bezbednosti i spoljne politike, može dodatno razvijati kroz međuparlamentarnu saradnju i razmenu iskustava poslanika. Ukazala je na činjenicu da se Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo mogu povezati kroz kulturu, umetnost i saradnju na akademskom nivou i pomenula dobru praksu pobratimljenja gradova dve države.

Priliku da razgovaraju sa koleginicom iz britanskog parlamenta iskoristili su i prisutni članovi Nemanja Joksimović, Jasmina Karanac, Nikola Nešić, dr Dragana Rakić, Snežana Paunović, Milimir Vujadinović i Zoran Tomić, koji su sa poslanicom razgovarali o raznim vidovima saradnje i političkim stavovima stranaka iz kojih dolaze.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5