Četvrtak, 4. decembar 2008.

Posete članova Odbora Narodne skupštine Republike Srbije Nišu, Doljevcu i Leskovcu

Odbor za smanjenje siromaštva je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležio posetom Gradu Nišu 3. decembra i Domu za odrasla invalidna lica i stara lica u Doljevcu, kao i održavanjem sednice van sedišta Narodne skupštine Republike Srbije, u formi javnog slušanja – okruglog stola u Leskovcu, 4. decembra 2008. godine, u zgradi Jablaničkog okruga.Odbor za smanjenje siromaštva je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležio posetom Gradu Nišu 3. decembra i Domu za odrasla invalidna lica i stara lica u Doljevcu, kao i održavanjem sednice van sedišta Narodne skupštine Republike Srbije, u formi javnog slušanja – okruglog stola u Leskovcu, 4. decembra 2008. godine, u zgradi Jablaničkog okruga.

Delegaciju Narodne skupštine činili su članovi Odbora za smanjenje siromaštva, Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja, Odbora za zdravlje i porodicu, Odbora za prosvetu, Odbora za poljoprivredu, Odbora za lokalnu samoupravu i Odbora za ravnopravnost polova i narodni poslanici. Poseti Leskovcu prisustvovali su i potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković i pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić. Delegaciju je predvodila predsednica Odbora za smanjenje siromaštva Snežana Stojanović Plavšić.

U Nišu, 3. decembra 2008. godine, delegacija Narodne skupštine je u sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju održala sastanak sa gradonačelnikom Niša, Milošem Simonovićem i njegovim saradnicima, kao i sa predstavnicima lokalne uprave i nevladinih organizacija koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom, položajem marginalizovanih grupa i drugim aspektima siromaštva.

Pozdravljajući prisutne, predsednica Odbora za smanjenje siromašva Snežana Stojanović Plavšić ukazala je da navedeni odbori, a na inicijativu i organizaciju Odbora za smanjenje siromaštva, zajedno učestvuju u Projektu ''Jačanje kapaciteta skupštinskih odbora za smanjenje siromaštva u Srbiji'' koji od 2006. godine sprovodi Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, a uz podršku Evropske komisije. Stojanović Plavšić je istakla da Narodna skupština ne zaseda samo u Beogradu, već svuda gde građani žele da razgovaraju sa poslanicima. Gradonačelnik Niša Miloš Simonović je istakao da bi politika jednakih mogućnosti morala da bude baza na svim nivoima društvenog delanja. On je upoznao prisutne i sa planovima gradske vlasti, kao što je rad na strategiji lokalne socijalne reforme i lokalnog akcionog plana za decu, pod sloganom: Niš po meri dece.

Posle uvodnih izlaganja, otvorena je diskusija u kojoj su učesnici postavljali pitanja narodnim poslanicima i ukazali na teškoće sa kojima se svakodnevno suočavaju. Učesnici sastanka diskutovali su o problemima nezaposlenosti, obrazovanja, zakonskih regulativa i socijalizacije osoba sa invaliditetom. Nakon sastanka održana je konferencija za novinare.

U Doljevcu, 4. decembra, delegacija Narodne skupštine posetila je Dom za odrasla invalidna lica i stara lica. U razgovoru sa narodnim poslanicima, direktorka Doma Lidija Ljutica i njeni saradnici, upoznali su prisutne sa organizacijom ove ustanove, koja je počela sa radom 1. septembra 2004. godine. Kapacitet Doma je stotinu ležajeva, što predstavlja drugi po veličini dom takve namene u Srbiji. Od samog početka rada nije rešeno vodosnabdevanje Doma, kao i broj radnih mesta medicinskog osoblja. Snežana Stojanović Plavšić je predstavljajući rad Odbora za smanjenje siromaštva naglasila da su članovi Odbora doneli odluku da Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. decembar) obeleže posetoma najugroženijim oblastima. Ovom posetom želimo da napravimo dobru komunikaciju i vezu između lokalne vlasti i drugih državnih institucija, istakla je Stojanović Plavšić.

U poseti Leskovcu, u zgradi Jablaničkog okruga, održana je konferencija za novinare u kojoj su učestvovali narodni poslanici, potpredsednik Narodne skupštine Nikola Novaković, pomoćnik ministra rada i socijalne politike, kao i načelnik Jablaničkog upravnog okruga. U nastavku rada, održana je Treća sednica Odbora za smanjenje siromaštva u formi javnog slušanja – okruglog stola sa temom ''Lokalni mehanizmi za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, servisa i pristupačnosti''.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja