8. decembar 2022. Predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Velike Narodne skupštine Republike Turske

8. decembar 2022. Predsednici Narodne skupštine Republike Srbije i Velike Narodne skupštine Republike Turske

Četvrtak, 8. decembar 2022.

Poseta predsednika Velike Narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa Republici Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Velike Narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu u okviru zasedanja 60. Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES).


Tokom ceremonije zatvaranja Generalne skupštine, dr Orlić predao je predsedavanje Generalnoj skupštini PS CES Šentopu, na čemu mu je tokom sastanka čestitao i izrazio uverenje u uspeh i značajne rezultate kojima će naredni domaćin doprineti Organizaciji i njenom budućem radu.

Kako su sagovornici zajednički konstatovali, bilateralni odnosi dve zemlje su na najvišem nivou u savremenoj istoriji, što je postignuto zahvaljujući uzajamnom poštovanju i poverenju na svim nivoima, ali i izuzetnom ličnom odnosu predsednika Republike Srbije i Republike Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, čija je poseta Beogradu u septembru predstavljala snažan impuls jačanju sveukupnih odnosa.

Tokom sastanka je iskazana opredeljenost za nastavak unapređenja parlamentarne saradnje na svim nivoima, prvenstveno kroz aktivnosti i dalje povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, koje postoje i u Narodnoj skupštini Republike Srbije i u Velikoj Narodnoj skupštini Republike Turske.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednici NS RS Sandra Božić i Usame Zukorlić, kao i Muamer Bačevac, predsednik PGP sa Republikom Turskom, koji su izrazili opredeljenje i spremnost za jačanje kontakata između dva parlamenta.

Dogovoren je dalji zajednički rad na intenziviranju ekonomske saradnje i, u tom kontekstu, dr Orlić pozdravio je sve dosadašnje investicije Republike Turske, posebno one koje su doprinele smanjenju nezaposlenosti i napretku manje razvijenih delova Srbije.

Predsednik NS RS istakao je važnost uloge Republike Turske za nastavak realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata, koji su od značaja ne samo za Srbiju, već za čitav region. „Čvrsto smo uvereni da ćemo, udruženim naporima i rešenošću, nastaviti da razvijamo i osnažujemo našu saradnju u svim oblastima od obostranog interesa, na dobrobit naših država i naših naroda“, zaključio je dr Orlić.

Nakon sastanka, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Velike Narodne skupštine Republike Turske održali su zajedničku konferenciju za medije.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 8. decembar 2022. | izjave za medije predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Velike Narodne skupštine Republike Turske 08.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
četvrtak, 26. januar

Ceo kalendar dogadjaja