10. maj 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije

10. maj 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije

Sreda, 10. maj 2023.

Poseta predsednika Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Nacionalnog veća Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u poseti Beogradu.


Volfgang Sobotka je na početku sastanka uputio izraze najdubljeg žaljenja i iskrenog saučešća predsedniku NS RS i porodicama žrtava zločina u Beogradu, ujedno pozdravljajući efikasnu reakciju države i mere koje je preduzela kako se ovakve tragedije ne bi ponovile.

Predsednici parlamenata su tokom razgovora izrazili zadovoljstvo zbog dobrih i stabilnih bilateralnih odnosa između dve zemlje, o čijoj trajnosti govori činjenica da se naredne godine navršava 150 godina od njihovog uspostavljanja.

Sobotka je pozdravio uspehe koje je R. Srbija postigla sprovodeći sveobuhvatne reforme i ponovio da Austrija nastavlja da pruža snažnu i nedvosmislenu podršku našoj zemlji na njenom evropskom putu, na čemu je predsednik NS RS zahvalio. Dr Orlić je istakao da Srbija nastavlja da posvećeno radi na postizanju napretka u evropskim integracijama, ali da je ovaj proces otežan zbog teškog stanja u dijalogu Beograda i Prištine, koji je uzrokovan odbijanjem Prištine da sprovede sve prethodno potpisane sporazume i formira ZSO, na koju se čeka više od deset godina. Takođe, ponovio je i da je bezbednost srpskog naroda na KiM svakodnevno ugrožena, te da Priština pokušava da, u opštinama u kojima žive Srbi, uspostavi svoju vlast – bez ikakvog učešća Srba u istoj, što je suprotno svim evropskim standardima. Za ovakvo ponašanje, kako je dodao, Priština konstantno traži nagradu u vidu članstva u međunarodnim organizacijama. Sobotka je iskazao razumevanje za okolnosti u kojima se dijalog odvija, ujedno ohrabrujući njegove učesnike da nastave razgovore u cilju dostizanja rešenja i normalizacije.

Dr Orlić je naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu i dosledna u sprovođenju politike očuvanja mira, stabilnosti, zajedničkog razvoja i saradnje, pre svega postizanju ekonomskih uspeha, ujedno i beleženju novih rekorda kada je reč o privrednoj saradnji sa Austrijom. „Austrija je naš treći najveći strani investitor, i u Srbiji posluje više stotina austrijskih kompanija koje zapošljavaju više od 22 hiljade radnika. Posebno je značajno to što je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju, i ovaj podatak jasan je pokazatelj da je naša država prepoznata kao ekonomski i politički snažna i stabilna. Uz razvoj inicijative „Otvoreni Balkan“, Srbija danas predstavlja najbolju destinaciju za ulaganja u ovom delu Evrope“, poručio je dr Orlić. Predsednici parlamenata su iskoristili priliku da pozdrave sve dosadašnje, kao i buduće investicije iz Austrije u Srbiju.

Tokom sastanka je bilo reči o mogućnostima za dalje jačanje međuparlamentarne saradnje kojoj bi, kako je istakao Volfgang Sobotka, snažan podstrek predstavljala poseta predsednika NS RS Austriji. Takođe, ocenio je da aktivnosti i inicijative nacionalnih parlamenata mogu doprineti unapređenju saradnje u brojnim sferama od interesa, ujedno jačanju sveukupnih političkih odnosa.

Sastanku sa predsednikom Parlamenta R. Austrije prisustvovale su potpredsednice Skupštine Srbije Sandra Božić i Snežana Paunović, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Austrijom Dragan D. Marković. Nakon sastanka, predsednici parlamenata R. Srbije i R. Austrije održali su zajedničku konferenciju za medije.


Foto galerija


Video (2)

Sreda, 10. maj 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije 10.05.2023.

Sreda, 10. maj 2023. | izjave za medije predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije 10.05.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1