Ponedeljak, 9. oktobar 2006.

Poseta nemačkih parlamentaraca Narodnoj skupštini

Predsednica Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Gordana Čomić i član tog odbora Boris Karaičić razgovarali su sa poslanikom Socijaldemokratske partije u nemačkom Bundestagu Lidijom Vestrih.Predsednica Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Gordana Čomić i član tog odbora Boris Karaičić razgovarali su sa poslanikom Socijaldemokratske partije u nemačkom Bundestagu Lidijom Vestrih. i grupom profesora sa berlinskog Univerziteta.

U razgovoru je zajednički ocenjeno da privredni i društveni razvoj sve više počivaju na znanju i doprinosu mladih i obrazovanih pozitivnim promenama u svim oblastima života. Nemačka Vlada i Parlament spremni su da, kroz saradnju univerziteta dve zemlje, omoguće mladima iz Srbije da se školuju u Nemačkoj i upoznaju sa nemačkim iskustvima, a zatim da ta iskustva prenesu u svoju zemlju, što se posebno odnosi na studente tehničkih fakulteta.

Obaveštavajući goste o političkim prilikama u Srbiji, predsednica Čomić je istakla da se u ovom periodu susrećemo sa problemima koje su imale sve zemlje u vreme tranzicije. I pored rasta društvenog proizvoda i industrijske proizvodnje i usvojenih brojnih reformskih zakone, nema uslova za otvaranje novih radnih mesta i stopa nezaposlenosti je u porastu. Dodala je i da su državne institucije još krhke, što stvara mnoge probleme, a pre svega omogućava korupciju.

Čomić je izrazila očekivanje da će referendum o potvrđivanju novog Ustava uspeti zato što on predstavlja korak napred u odnosu na važeći i izražava naše napore za priključenje Evropskoj uniji i prihvatanje evropskih tekovina i vrednosti. Osim toga, odmah po potvrđivanju ustava biće raspisani parlamentarni izbori.

Predsednica Odbora je istakla da je Srbija zainteresovana za što skoriji nastavak pregovora o priključenju Evropskoj uniji, što će reformskim snagama dati dodatni podsticaj. Ona je, takođe, ukazala i našu posvećenost regionalnoj saradnji i regionalnoj stabilnosti, kao i na želju da se brže menjaju stereotipi o Srbiji, stvoreni ranijih godina.

U razgovoru je ocenjeno da je Nemačka jedan od glavnih privrednih partnera Srbije, ali da potencijal za saradnju u toj oblasti nije ni približno iskorišćen.

Istog dana, delegacija Narodne skupštine, koju je predvodila predsednica Odbora za inostrane poslove Gordana Čomić, sastala se sa delegacijom Nemačke na čelu sa Karin Kortman, parlamentarnim državnim sekretarom u Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj.

U delegaciji Narodne skupštine bili su poslanici Vojkan Tomić, Dušan Proroković, Miloš Jevtić i Milka Silaev.

U razgovoru su razmenjena mišljenja o političkoj situaciji u Srbiji, novom ustavu i predstojećim izborima.

Karin Kortman je istakla da će nemačka Vlada pomagati Srbiji u njenom približavanju Evropskoj uniji, ali da je uslov za to puna saradnja sa Haškim tribunalom. Na bilateralnom planu, prema njenim rečima, Nemačka je obezbedila 38 miliona evra donacija i kredita za Srbiju, pre svega, za povećanje energetske efikasnosti i kao pomoć malim i srednjim preduzećima.

Članovi naše delegacije su izrazili uverenje da će se u narednom periodu otkloniti prepreke za saradnju sa Nemačkom što će omogućiti veće direktne investicije u privredu Srbije. Oni su su posebno založili za otvaranje mogućnosti da mladi iz Srbije slobodno putuju po zemljama Evropske unije.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja