28. januar 2021. 12. sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

28. januar 2021. 12. sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

Četvrtak, 28. januar 2021.

Poruke narodnih poslanika kolegama iz EP na 12. sastanku POSP

Dvanaesti sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) održan je 28. januara 2021. godine u formatu video konferencije. Članovi delegacije NSRS obratili su se kolegama iz Evropskog parlamenta i u svojim izlaganjima izneli sopstveno viđenje stanja po različitim temama, koje se trenutno nalaze u političkom fokusu Srbije i EU.


Veroljub Arsić, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, je istakao da najveći broj stranih investitora u našoj zemlji dolazi upravo iz EU i da oni sigurno vode računa o tome u koju zemlju ulažu svoj kapital, da li se u toj zemlji poštuje vladavina prava i usaglašenost propisa sa EU. Stoga čude bilo kakvi komentari na temu vladavine prava u našoj zemlji, kada je stanje u toj oblasti, po očiglednoj oceni evropskih kompanija, nesporno kvalitetno uređeno. Dodao je da kao veliki lični neuspeh Tanje Fajon vidi to što, i pored autoriteta koji joj navodno daje njena pozicija u delegaciji EP, nije uspela da privoli stranke bivšeg režima da učestvuju u međustranačkom dijalogu, koji se vodio prošle godine uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta.

Dragan Šormaz, šef Delegacije NSRS u Parlamentarnoj skupštini NATO, upoznao je članove EP sa brojem migranata u Srbiji, kao i načinom njihovog zbrinjavanja u našoj zemlji. Istakavši da je reč o broju od oko 6000 ljudi, Dragan Šormaz je posebno naglasio da u svim izveštajima UN i EU stoje jasni navodi da Srbija po najboljim mogućim standardima obezbeđuje te ljude i pruža im neophodnu pomoć.

Đorđe Milićević, predsednik Poslaničke grupe SPS, rekao je da uspeh bilo kakvog međustranačkog dijaloga zavisi pre svega od toga koje će teme biti na dnevnom redu. Opozicija ne pokazuje da je u stanju da se fokusira na teme koje za njih predstavljaju zajednički imenitelj, ukoliko takve teme uopšte postoje. Njihov stav, koji smo imali do sada od dela vanparlamentarnih stranaka, i koji glasi: ili ispunjenje liste od 42 zahteva, ili bojkot - nije nikakav dijalog, već običan ultimatum.

Potpredsednica Narodne skupštine, Elvira Kovač, ujedno i potpredsednica delegacije u POSP, posebno je istakla značaj održavanja plenarne sednice 28. i 29. decembra 2020. godine, na kojoj se prvi put raspravljalo o Izveštaju Evropske komisije. Navela je da smo se usaglasili da je od presudne važnosti informisati javnost o prednostima evrointegracija i značaju reformi, kao i da je tokom krize KOVID-19, EU obezbedila paket mera za podršku Srbiji u borbi protiv korona virusa i naglasila da je evidentno drastično smanjenje hitnih postupaka, usvajanje godišnjih izveštaja nezavisnih tela, kao i donošenje Etičkog kodeksa.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Sandra Božić, navela je da je REM zaključio da se RTS u predizbornom programu u okviru svih emisija ponašao analitički i objektivno, uz predstavljanje svih izbornih lista i njihovih predstavnika, bez bilo kakve diskriminacije. Izuzetno je važno što je Srbija formirala i Komisiju za istragu ubistva novinara, a nadležni organi rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i njihove predstavnike i ulažu maksimalne napore da pronađu i kazne počinioce nasilja nad novinarima.

Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, istakao je da što se tiče međustranačkog dijaloga mora da primeti da se neki posrednici iz EU ponašaju kao opozicioni lideri. Za njega je neprihvatljivo što se drugačije ceni nasilni upad u Narodnu Skupštinu Srbije, a da se na sasvim drugačiji način tumači upad u američki Kongres.

Predsednik POSP, dr Vladimir Orlić, istakao je da se evidentan uspeh svih mera koje preduzima država Srbija u borbi protiv pandemije meri opipljivim rezultatima: kako činjenicom da Srbija u 2020. godini ima najbolji rast BDP na čitavom kontinentu, tako i činjenicom da je naša zemlja danas druga u Evropi po relativnom broju vakcinisanih građana.

Sastanku su prisustvovali članovi delegacije Narodne skupštine u POSP: dr Vladimir Orlić, Veroljub Arsić, Sandra Božić, Elvira Kovač, Marijan Rističević, Dragan Šormaz, Nemanja Joksimović, prof. dr Vladimir Marinković, dr Aleksandra Tomić, Miloš Terzić, Hadži Milorad Stošić, Đorđe Milićević, Jasmina Karanac, Šaip Kamberi i zamenica člana delegacije Dušica Stojković.


Video (1)

Četvrtak, 28. januar 2021. | 12. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) 28.01.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2