29. septembar 2023. Potpredsednica Narodne skupštine na Konferenciji predsednika Parlamenata

29. septembar 2023. Potpredsednica Narodne skupštine na Konferenciji predsednika Parlamenata

Petak, 29. septembar 2023.

Popredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač učestvovala na Konferenciji predsednika Parlamenata u Dablinu

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač učestvovala je na Konferenciji predsednika Parlamenata koja se održala u Dablinu 28. i 29. septembra 2023. godine, u organizaciji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a domaćin je Parlament Irske. Na samitu je prisustvovalo više od 60 predsednika ili potpredsednika i oko 400 delegata, kao i šefovi niza međuparlamentarnih skupština.


Popredsednica Kovač je u svom obraćanju na temu '' Izazovi predstavničkoj demokratiji u nestabilnim vremenima'' naglasila da Srbija pridaje veliki značaj parlamentu kao vrhovnom zakonodavnom i predstavničkom telu koje u velikoj meri doprinosi transparentnosti i demokratiji. ''Zajedničkim radom u brojnim oblastima od značaja za život naših građana, želimo da doprinesemo stvaranju atraktivnog, stabilnog i predvidivog privrednog i investicionog ambijenta koji je spreman da izađe u susret potrebama razvijenih zemalja'', istakla je Kovač. Poručila je da je Srbija spremna da sarađuje sa svojim susedima kao i partnerima u državama članicama Saveta Evrope i da su mir i saradnja na globalnom i regionalnom nivou, posvećenost vladavini prava i poštovanje međunarodnog prava glavne karakteristike unutrašnjeg i spoljnopolitičkog delovanja Srbije.

U toku diskusije na temu ''Jednakost i raznolikost u javnom predstavljanju – učešće mladih, žena i etničkih i društvenih grupa kao poslanika'' naglasila je da zakoni u Srbiji predviđaju umesto ranije predviđenih 30% kvote za manje zastupljeni pol, novu kvotu od 40% za nedovoljno zastupljen pol na izbornoj listi. Ravnopravna zastupljenost polova potrebna je prilikom podnošenja partijskih izbornih lista – kako za opšte parlamentarne izbore, tako i za izbore za lokalne odbornike. Kada je u pitanju oblast zaštite manjina, podvukla je da su nacionalni saveti nacionalnih manjina institucionalni oblik ostvarivanja kolektivnih prava nacionalnih manjina na samoupravu u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. U okviru pregovaračkog poglavlja 23 sa EU, Srbija je usvojila Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je trenutno u procesu revizije.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja