8. februar 2023. Učesnici sastanka

8. februar 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 8. februar 2023.

Polje turizma ima najviše potencijala između Republike Srbije i Kraljevine Saudijske Arabije za saradnju

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Saudijskom Arabijom Usame Zukorlić, zajedno sa članom PGP Ninoslavom Erićem sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije na nerezidencijalnoj osnovi Osmahom Dahelom al-Ahmadijem.


Zukorlić se na početku sastanka zahvalio ambasadoru na dolasku u Dom Narodne skupštine, istakavši da Srbija vidi Saudijsku Arabiju kao važnu i prijateljsku zemlju, sa kojom želi da unapredi saradnju na svim nivoima. Podsetio je da su diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni pre deset godina i da su od tada kontakti počeli da se razvijaju i idu uzlaznom putanjom.  U uvodnom obraćanju predsednik PGP naveo je i da se nada da će Kraljevina Saudijska Arabija otvoriti diplomatsko predstavništvo u Beogradu, kao što je Srbija otvorila ambasadu u Rijadu.  Naveo je da interesovanje među narodnim poslanicima za ovu zemlju raste i da je obeležen porast Poslaničke grupe prijateljstva u odnosu na prethodni skupštinski saziv, te da Grupa broji 20 članova. 

Ambasador se zahvalio na prijemu, iskoristivši priliku da poslanicima  čestita predstojeći Dan državnosti, poželevši Srbiji uspeh i prosperitet. Istakao je da je razmena poseta zvaničnika na visokom nivou bitna za razmenu kontakata i jačanje odnosa dve zemlje, ističući i dolazak ministra spoljnih poslova Saudijske Arabije princa Fejsala bin Farhana al-Saud, koji se sastao i sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodao je da zajednička želja da se intenziviraju odnosi dve zemlje dolazi kroz razmenu poseta, navodeći  da su i ministri Srbije posetili Saudijsku Arabiju. Napomenuo je da je spreman da pruži podršku i saradnju Srbiji, počevši od razmene poseta, ali i saradnje u raznim oblastima.

Zukorlić  je izrazio zadovoljstvo na podršci ambasadoru i iskoristio priliku da uputi poziv članovima Medžlis aš-Šure, kako bi se ostvarili kontakti i na parlamentarnom nivou. Predsednik Grupe prijateljstva istakao je da je Srbija pored bilateralne, zainteresovana i za ekonomsku i regionalnu saradnju. 

U nastavku razgovora, istkao je da bi saradnja u oblasti ekonomije, turizma, obrazovanja, privrede, informacionih tehnologija moga biti daleko veća, što bi, kako je rekao, doprinelo interesu obe zemlje. U tom duhu poslanik je istkao da bi otvaranje direktne avionske linije između Beograda i Rijada doprinelo razvoju turizma, privrede, ali i povezivanju kulture dva naroda, a ambasador se složio da kontakt između dva naroda nije ništa manje važan od saradnje zemlja u oblasti ekonomije. 

Priliku da ambasadoru uputi poziv u Ćupriju, iskoristio je i član Poslaničke grupe prijateljstva Ninoslav Erić, ističući da bi Ćuprija mogla biti veoma interesantno mesto za investitore iz Saudijske Arabije, s obzirom na obezbeđenje uslova za ubrzan razvoj privrede i preduzetništva kroz unapređenje poslovnog iinvesticionog ambijenta, koje Ćuprija nudi. Naveo je da je Ćuprija poznata kao grad muzike, medicine i atletike, sa bogatom kulturom i sadržajem koji može biti interesantan turistima. Erić je istakao da je za Republiku Srbiju najvažnije pitanje mira i stabilnosti i izrazio nadu da će Saudijska Arabija promeniti stav po pitanju Kosova i Metohije. Naglasio je da je u svetu veći broje zemalja koje ne priznaju nezavisnost južne Autonomne pokrajine Srbije, te da se predsednik države Aleksandar Vučić zalaže za dijalog i poštovanje međunarodnih prava.  

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Zukorlić iskoristio je priliku da ambasadora upozna sa činjenicom da u Republici Srbiji živi 300 000 pripadnika islamske veroispovesti, koji uživaju nivo prava veći nego što se smatra u međunarodnim institucijama. Istkao je da njegova misija u Narodnoj skupštini nije nimalo jednostavna, a tiče se pomirenja balkanskih naroda na temeljima pravde. Dodao je i da je u proteklih nekoliko godina muslimanska zajednica rešavala probleme vraćanja imovine i vakufa, što je podiglo poverenje građana, ali i otvorilo put za ostvarenje strateških ciljeva, poput osposobljavanja aerodroma u Sjenici, otvaranja autoputa koji bi iz Centralne Srbije vodio do Sarajeva, ali i izgradnji islamskog centra u Beogradu, koji bi bio interesantan i turistima iz arapskih zemalja.   

Ambasador je sa sagovornicima razgovarao i o programima Saudijske Arabije u oblastima održivog razvoja, klimatskih promena i obnovljivih izvora energije, ali  i o olakšavanju odlaska pripadnika islamske veroispovesti na Hadž i umru, u Meku i Medinu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
nedelja, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja