19. jun 2019. Predsednik Odbora za spoljne poslove prof.dr Žarko Obradović sa polaznicima projekta „Mladi balkanski lideri“

19. jun 2019. Predsednik Odbora za spoljne poslove prof.dr Žarko Obradović sa polaznicima projekta „Mladi balkanski lideri“

Sreda, 19. jun 2019.

Polaznici projekta „Mladi balkanski lideri“ u poseti Narodnoj skupštini

Polaznici projekta „Mladi balkanski lideri“ i predstavnici Instituta za politiku iz Sofije posetili su danas Narodnu skupštinu, gde su razgovarali sa predsednikom Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarkom Obradovićem.


Predsednik Odbora za spoljne poslove poručio je mladima iz Severne Makedonije, Bugarske i Srbije da je parlament najvažnija institucija u državi, gde se donose zakoni koji utiču na kvalitet života građana. On je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovakvog projekta, koji je važan i koristan za mlade koji pretenduju da u budućnosti budu lideri u svojim zemljama, kao i zadovoljstvo što su izrazili želju da se upoznaju sa radom Narodne skupštine Republike Srbije.

Obradović je polaznike projekta upoznao sa položajem Srbije i glavnim spoljno-političkim ciljevima zemlje. Najpre ih je upoznao sa evropskim putem Srbije, odnosno, pregovaračkim procesom za članstvo u EU, kao i uzrocima njegove usporenosti, posebno u svetlu pregovaračkog Poglavlja 35. Obradović je objasnio situaciju na Kosovu i Metohiji i konkretne događaje i situacije koje su dovele do prekida dijaloga između Beograda i Prištine. Takođe, on je poručio mladima da Srbija želi što širu i bolju regionalnu saradnju, jer samo ona stvara uslove za bolji život građana i mogućnosti za dobru ekonomsku saradnju. Takođe, Srbija nastoji da razvije i dobre odnose, kako sa velikim silama, tako i sa zemljama nekadašnjeg Pokreta nesvrstanih, dodao je predsednik Odbora za spoljne poslove i poručio da bez tolerancije, razumevanja i dijaloga nema trajnih rešenja, posebno na Balkanu.

Polaznike projekta „Mladi balkanski lideri“ zanimala su i pitanja odnosa prema članstvu u NATO, kapacitetima za ispunjavanje kopenhaških kriterijuma, spremnosti Srbije za nastavak dijaloga sa Prištinom, kao i odnosi Srbije sa Ruskom Federacijom i NR Kinom.