25. novembar 2016. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Odbora za spoljne poslove Državnog zbora Republike Slovenije

25. novembar 2016. Članovi Odbora za evropske integracije i delegacija Odbora za spoljne poslove Državnog zbora Republike Slovenije

Petak, 25. novembar 2016.

Poglavlje 35 ne sme biti razlog da se ne otvore i druga poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU

Republika Slovenija i Državni zbor jasno i otvoreno podržavaju evropske integracije Srbije, a Poglavlje 35 ne sme biti razlog da se ne otvore i druga poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije i EU, poručeno je danas sa sastanka članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Odbora za spoljnu politiku Državnog zbora Republike Slovenije, koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.


Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić istakla je u razgovoru sa slovenačkim kolegama da je Srbija do sada u pregovorima sa EU otvorila četiri poglavlja, i da se još uvek nada da će se do kraja godine otvoriti još tri, tehnički potpuno spremna poglavlja.

„Potpuno smo svesni značaja Poglavlja 35 u pregovaračkom procesu koje boji sva druga poglavlja, tako da proces više nije samo tehnički, već zapravo politički“, navela je Tepić.

Ona se zahvalila slovenačkim poslanicima na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu i procesu otvaranja novih pregovaračkih poglavlja i upoznala ih sa delokrugom rada Odbora i ulogom koju Narodna skupština i Odbor, ali i civilno društvo, imaju u pregovorima sa EU.

Jožef Horvat, predsednik Odbora za spoljnu politiku Državnog zbora Republike Slovenije, poručio je da Slovenija otvoreno i jasno podržava evropske integracije Srbije, a da je u toj podršci Državni zbor potpuno iskren. On je ocenio da je Srbija u reformama koje sprovodi veoma uspešna, što je dokazala i otvaranjem četiri poglavlja, za koja je Državni zbor imao samo pozitivne ocene. U Državnom zboru četvrtina poslanika čini Poslaničku grupu prijateljstva sa Srbijom, naveo je Horvat i pozdravio formiranje PGP sa Slovenijom u Narodnoj skupštini.

„Iako EU ima probleme, iako evroskeptici svuda postoje, proces proširenja je naše najjače političko oružje“, poručio je Horvat.

Član delegacije Odbora za spoljnu politiku, koji je ujedno i predsednik Odbora za pitanja EU Državnog zbora, Kamal Izidor Šaker poručio je da Poglavlje 35 ne sme biti razlog da se ne otvore i druga pregovaračka poglavlja, kao i da je Slovenija spremna da u tom procesu pomogne Srbiji. On je uputio poziv predsednici i članovima Odbora za evropske integracije da u prvoj polovini sledeće godine posete Sloveniju.

U razgovoru srpskih i slovenačkih poslanika govorilo se o efektima Bregzita na politiku proširenja, regionalnoj saradnji i stabilnosti, davanju statusa manjine Srbima koji žive u Sloveniji, unapređenju ekonomske saradnje i doprinosu manjinskih zajednica u Srbiji procesu integracija.

U razgovoru su učestvovali članovi Odbora za evropske integracije Marko Blagojević, Hadži Milorad Stošić, Elvira Kovač, Žarko Mićin, Vesna Marković, dr Muamer Bačevac i Zvonimir Đokić, kao i predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje dr Vladimir Orlić, dok je sa slovenačke strane učestvovao i potpredsednik Odbora za spoljne poslove Državnog zbora Branislav Rajić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1