20. decembar 2017. Sedmi sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

20. decembar 2017. Sedmi sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije

Sreda, 20. decembar 2017.

Počelo održavanje Sedmog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija

Sedmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP), na kome poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razgovaraju o stanju pregovora o pristupanju i odnosima između EU i Srbije, počeo je 20.decembra, u Domu Narodne skupštine.


Sedmi sastanak POSP-a otvorili su kopredsedavajući dr Vladimir Orlić i Eduard Kukan, predsednici delegacija Narodne skupštine i Evropskog parlamenta.

Predsednik srpske delegacije dr Vladimir Orlić pozdravio je održavanje Sedmog sastanka POSP-a u Beogradu i konstatovao zadovoljstvo postignutim. On je ocenio da se kredibilitet u međusobim odnosima svakodnevno pokazuje ispunjavanjem preuzetih obaveza, pravovremenim reagovanjem na krize i građenjem regiona bezbednosti, mira i saradnje u okruženju.

„Verujem da Evropski parlament i POSP upravo jesu mesto za raspravu o svim otvorenim pitanjima, o eventualnim dilemama, različitim mišljenjima, o viđenju naše najbliže budućnosti u članstvu Srbije u EU. Dosadašnja praksa pokazuje da smo uvek imali snažnu podršku i saveznike među vama o ne postoji nijedan razlog da se ovo savezništvo dodatno ne učvrsti u budućnosti“, istakao je Orlić.

Eduard Kukan, predsedsednik delegacije Evropskog parlamenta naveo je da Srbija dobro napreduje kroz proces pregovora za članstvo u EU, pozdravljajući nedavno otvaranje dva nova pregovaračka poglavlja.

„Mnogi su se nadali otvaranju više poglavlja, jer izgleda da je više njih spremno za otvaranje, ali u procesu proširenja treba imati na umu veliku sliku, a to je snažna i fer Unija sa zemljama koje teže članstvu, ali su najbliže članstvu koliko je moguće. Zakonodavni okvir zasnovan na evropskom pravu znači ulazak u porodicu demokratskih zemalja tog novog partnera koji živi na principu vladavine prava. Poglavlja su samo bitna ukoliko podržavaju ovaj proces, proces pregovora je u stvari proces izgradnje države, koja funkcioniše u skladu sa evropskom pravnom mašinerijom, ali mnogo važnije koju njeni građani prepoznaju i priznaju kao evropsku državu“, poručio je Kukan.

On je ocenio da se dalje treba razgovarati i o budućnosti EU, koja će biti dom Srbije, ali i o svim drugim otvorenim pitanjima poput izbornog okvira u Srbiji, budućnosti KiM, slobodi medija, ali i o ostalim temama koje su od značaja za obe strane.

Srpskim i evropskim parlamentarcima obratili su se uvodnim izlaganjima ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer i Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji.

U ime Vlade Republike Srbije ministarka Joksimović ocenila je da je danas dobar trenutak za sumiranje procesa pristupanja Srbije EU, koji su obeležili, kako usponi tako i padovi, ali i ambicije, što sve vodi ka cilju stvaranja uređene države i članstvu u EU. Ona je ocenila da susret dve političke volje treba da rezultira članstvom, uz sprovođenje reformi koje su suština. Joksimović je izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera ocenila kao lidersku izjavu, koja je obeležila proces pristupanja i spremnost da se Srbija prepozna kao lider tog procesa u regionu.

„U ovoj fazi pregovora i svega onoga što se dešava u samoj EU, ali i u regionu Zapadnog Balkana, vremenske odrednice su važne. Ako se od kandidata traže rokovi, onda i kandidat može da očekuje izvesnije rokove u tom partnerskom odnosu dveju političkih volja“, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da je bilo razočarenja otvaranjem samo dva poglavlja tokom estonskog predsedavanja Savetu EU i dodala da bi ubrzanje otvaranja poglavlja moglo da da zamajac reformskom procesu, jer je otvoreno poglavlje najbolji mehanizam kontrole reformskih procesa tokom pregovora. Ministarka Joksimović dodala je da je u 2017.godini otvoreno šest pregovaračkih poglavlja, kao i da se nada da će Srbija, tokom predsedavanja Bugarske i Austrije Savetu EU, a koje će na agendi imati temu proširenja, otvoriti tri potpuno spremna poglavlja 33, 9 i 13, kao i bar još tri-četiri poglavlja koja se pripremaju.

Govoreći o reaktiviranom regionalnom pristupu proširenja u EU, ministarka za evropske integracije poručila je da politika „uranilovke“ u procesu evropskih integracija nije dobra, jer precenjuje predvodnike procesa, a potcenjuje ostale.

„Uvažavajući napredak regiona, smatramo da je kriterijum pojedinačnog vrednovanja jedini ispravan kriterijum koji garantuje kredibilitet procesa pristupanja“, zaključila je Joksimović.

Danijel Erik Šer, ambasador Estonije u Srbiji, čija zemlja predsedava Savetu EU istakao je da otvaranje dva poglavlja tokom estonskog predsedavanja pokazuje napredak Srbije i napredak u ispunjavanju merila za članstvo u EU. On je podsetio na izveštaj Evropske komisije za poglavlja 23 i 24, koji ukazuje na napredak, ali i potrebu da se dalje radi na pravosudnim reformama, slobodi medija, borbi protiv korupcije i kriminala, pitanju položaja manjina. On je pohvalio privredne reforme i buduću reformu javne uprave, ocenio saradnju sa EU kao dobru uz potrebu daljeg usaglašavanja spoljne politike sa politikom EU. Regionalna saradnja je ključni deo procesa proširenja i aktivnosti Srbije u regionalnoj saradnji su prepoznate, naveo je Šer. Takođe, pozdravlja se učešće srpskih sudija u pravosuđu na KiM, kao što se pozdravlja i otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM u Srbiji. Ambasador Šer je pozdravio napredak Srbije tokom estonskog predsedavanja Savetu EU uz poziv na ubrzavanje reformi u Srbiji, kako bi što pre postala punopravan član EU.

Ispred Evropske komisije poslanicima se obratio i Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji koji je istakao da su u 2017.godini EU i zemlje članice bile posvećene integracijama regiona. Otvaranje šest poglavlja, Fabrici je ocenio kao dobar rezultat i dodao da je najvažnije ono što ih prati, a to su reforme na osnovu kojih se poglavlja zatvaraju. Ambasador EU u Srbiji poručio je da je potrebno više raditi na poboljšanju stanja u vladavini prava, ali usmeriti se i na normalizaciju odnosa sa Prištinom, u čemu je Beograd konstruktivan. On je pozdravio unutrašnji dijalog o KiM, kao i regionalnu saradnju, učešće Srbije u misijama EU, uz napomenu da je potrebno uskladiti spoljnu politiku sa politikom EU do učlanjenja. Takođe, pozdravljen je napredak u privrednim reformama, kao i uloga koju je Srbija imala i imaće u procesu migracija, a EU će nastaviti da bude najveći partner Srbiji na ekonomskom planu, kao i najveći donator kroz predpristupne fondove, poručio je Fabrici.

U nastavku rada, poslanici su razmenili stavove sa predstavnicima evropskih institucija i Vlade Srbije o napretku u reformskim procesima u zemlji, slobodi medija, načinu rada Narodne skupštine i drugim temema koje su otvorene u izveštajima.

Delegacije Narodne skupštine i Evropskog parlamenta nastavljaju rad u četvrtak, 21.decembra, kada se očekuje i usvajanje Deklaracije i preporuka Sedmog sastanka POSP.


Video (1)

Sreda, 20. decembar 2017. | Sedmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Srbija 20.12.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja