Petak, 16. jul 2010.

Petnaesta sednica Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije

Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije održao je 15. jula 2010. godine Petnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretari Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić i Predrag Tojić i šef kabineta Lidija Dimitrijević, kao i članovi delegacije Srpske zajednice u Makedoniji.Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije održao je 15. jula 2010. godine Petnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretari Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić i Predrag Tojić i šef kabineta Lidija Dimitrijević, kao i članovi delegacije Srpske zajednice u Makedoniji.

Članovi Odbora razmatrali su Izveštaj predstavnika Ministarstva za dijasporu sa prve konstitutivne sednice Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić, zahvalio se predsedniku i članovima Odbora koji su prisustvovali Skupštini dijaspore i naglasio da su tokom radnog dela definisani ciljevi Skupštine i Srba u regionu, kao i svih onih koji učestvuju u sprovođenju politike prema rasejanju. Prvenstveno, cilj će biti dalje pozicioniranje Srbije kao matične države svih njenih državljana koji žive u inostranstvu, i to kroz vraćanje poverenja u insitucije Srbije, poboljšanje statusnog položaja, kao i jačanje svesti u domaćoj javnosti o značaju dijaspore i Srba u regionu. Takođe, bolja iskorišćenost kapaciteta naše dijaspore i Srba u regionu i očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta među gotovo četiri miliona naših ljudi koji žive u celom svetu, biće prioritetni ciljevi u budućnosti, dodao je Jakšić.
Članovi Odbora razmatrali suinformacije o poseti Federaciji B i H i Republici Srpskoj delegacije Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije, koju je izložio šef delegacije dr Janko Veselinović i informacije o poseti republici Makedoniji delegacije Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije, koju je izložio šef delegacije Milorad Buha. Nakon kraće diskusije, članovi Odbora usvojili su izveštaje.

U nastavku sednice, članovi Odbora razgovarali su sa delegacijom Srpske zajednice u Makedoniji o položaju, radu i aktivnostima Srba u Makedoniji.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2