Utorak, 3. april 2012.

Peti sastanak Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

U Domu Narodne skupštine 2. i 3.aprila 2012. godine održan je Peti sastanak Radne grupe parlamentarne dimenzije Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PD PSJIE). Srbija predsedava ovim procesom u periodu jun 2011 - jun 2012. godine, tako da je i ovaj, peti po redu, sastanak Radne grupe, održan u Beogradu.


Sastanku je predsedavala članica Radne grupe, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije Gordana Čomić, a u njegovom radu učestvovali su članovi parlamenata i nacionalni koordinatori iz Bugarske, Turske, Rumunije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Slovenije, šef Sekretarijata Parlamentarne skupštine baltičkih država, kao i predstavnici Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi i Regionalnog saveta za saradnju.

Na ovom sastanku nastavljena je rasprava o modalitetima institucionalizacije parlamentarne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, na osnovu izveštaja u kojem su predstavljeni do sada izneti predlozi. U izveštaju su predstavljena dva različita pristupa institucionalizaciji parlamentarne dimenzije u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koje su predložili turski i bugarski parlament, kao i treći, komromisni, koji je sačinila stručna služba zadužena za aktivnosti Radne grupe (PD PSJIE).

Turski predstavnici su, pozivajući se na ranije usvojena dokumenta i posebno na Finalnu deklaraciju usvojenu na Konferenciji predsednika parlamenata u Antaliji, predložili da ovaj proces preraste u regionalnu parlamentarnu skupštinu, uz obrazloženje da će formiranje parlamentarne skupštine doprineti unapređenju parlamentarne saradnje u regionu.

S druge strane, predstavnici Parlamenta iz Bugarske založili su se za labaviji oblik povezivanja parlamenata, kroz održavanje stalnih konferencija predsednika parlamenta, rad stalnih odbora, izvestilaca i stalnog sekretarijata.

O toj temi raspravljaće predsednici parlamentata država regiona na sastanku koji će biti održan u junu, u Beogradu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2