17. maj 2018. Peti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

17. maj 2018. Peti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Četvrtak, 17. maj 2018.

Peti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije

Članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, održali su sastanak 17. maja, na kome su razmotrili usklađivanje politika kada je u pitanju energetika i klimatske promene.


Predsednica ovog Parlamentarnog foruma dr Aleksandra Tomić, predstavila je učesnicima sastanka zaključke sa održanog Četvrtog Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji, na temu „U pravcu globalne energetske tranzicije“. Ona je istakla da je energetska tranzicija ka održivim izvorima energije najvažniji globalni izazov, koji zahteva i globalno rešavanje, kroz međunarodni dijalog i saradnju. Energetska diplomatija i tranzicija utiču na globalni poredak, navela je Tomić i naglasila značaj tranzicije na obnovljive izvore energije.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht istakla je da postoji samo jedna, najbolja energetska politika, a to je politika energetske efikasnosti. Neophodno je štedeti energiju i živeti sa svešću da je energija ograničen resurs, naglasila je Sonja Liht i istakla da je razvijen javni dijalog o održivom korišćenju energije u Jugoistočnoj Evropi.

Regionalna menadžerka projekta Nemačke razvojne agencije (GIZ), Fonda za energetsku efikasnost u Jugoistočnoj Evropi Jasna Sekulović u svom obraćanju je istakla da pred celim svetom stoje izazovi koji se tiču klimatskih promena. Ona je naglasila da je neophodan uslov za tranziciju energetskog sektora politička volja i upravo parlamenti i parlamentarci mogu biti generator te političke volje, naglasila je ona.

Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović, govorila je o upotrebi biomase u energetske svrhe, kroz predstavljanje partnerskih projekata Srbije i Nemačke.

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle govorio je o procesu „dekarbonizacije“, odnosno tranzicije od korišćenja uglja ka obnovljivim izvorima energije.

Učesnicima sastanka je zaključke sa sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice predstavila članica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana R. Petrović.

Programski direktor RES Fondacije Aleksandar Macura osvrnuo se na pitanje energetskog siromaštva i energetske tranzicije, imajući u vidu da je to tema koja dotiče sva domaćinstva u Srbiji.


Video (1)

Četvrtak, 17. maj 2018. | Peti sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije 17.05.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja