Petak, 7. decembar 2007.

Peta sednica odbora za privatizaciju

Odbor za privatizaciju je 7. decembra, na Petoj sednici, razmatrao predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.Odbor za privatizaciju je 7. decembra, na Petoj sednici, razmatrao predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Nikola Novaković, a sednici je prisustvovao ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić sa saradnicima,

direktor Agecnije za privatizaciju Vesna Džinić, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i predsednik Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović.

Predstavljajući članovima Odbora Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji ministar Dinkić je istakao da je plan Vlade da se do kraja 2008. godine završi proces privatizacije društvenog kapitala u Srbiji. Ovim Predlogom zakona se utvrđuje rok za zaključivanje procesa privatizacije, pooštravaju uslovi u procesu privatizacije,ubrzava postupak i pojednostavljuje priprema preduzeća za privatizaciju. Ovim Predlogom zakona se takođe uvodi nov mehanizam zaštite zaposlenih nakon privatizacije i štiti interes države u slučaju raskidanja ugovora sa novim vlasnikom.

Predlog zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije prističe iz obaveze koja je definisana originalnim Zakonom o privatizaciji iz 2001. godine, po kom svi građani koji nisu ostvarili pravo na akcije, to pravo mogu da ostvare na kraju procesa privatizacije. Predlogom zakona pravo na besplatne akcije imaju svi punoletni građani, koji su na dan 30. juna 2007. godine, bili državljani Srbije, imali prebivalište u Srbiji, bili upisani u birački spisak i koji nisu ostvarili pravo na akcije po prethodnim propisima. Ovim zakonom takođe pravo na acije ostvaruju i zaposleni i bivši zaposleni javnih preduzeća.Prema rečima ministra Dinkića oko 4 miliona građana će ostvariti pravo na akcije u vrednosti od oko 4 milijarde evra.

Članovi Odbora su nakon diskusije jednoglasno usvojili u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o privatizaciji i Predlog zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5