Sreda, 3. februar 2021.

Peta sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku održanoj 3. februara 2021. godine, članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku razmatrali su Godišnji izveštaj o radu Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu.


Pomenuti izveštaj predstavio je Nebojša Perić predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, istakavši da je Komisija za zaštitu konkurencije mlado telo osnovano Zakonom o zaštiti konkurencije 2005. godine, kao nezavisna i samostalna organizacija koja vrši javna ovlašćenja u skladu sa ovim zakonom, a da je prvi savet Komisije formiran u aprilu 2006. godine. Naveo je da je aktuelni savet Komisije izabran na sednici Narodne skupštine 14. novembra 2019. godine.

Prema rečima predsednika Komisije, prioriteti u radu Komisije su postupci utvrđivanja povreda konkurencije, postupci ispitivanja koncentracija, sprovođenje određenih sektorskih analiza kao i javno zastupanje politike zaštite konkurencije i njena promocija. Ukazao je da je u izveštajnom periodu zabeležen visok nivo saradnje sa značajnim međunarodnim institucijama, kroz aktivno učešće predstavnika Komisije na svim značajnim skupovima posvećenim politici zaštite konkurencije. Posebno je unapređena razmena iskustava i znanja na regionalnom nivou.

Upoznao je članove Odbora sa finansijskim rezultatima Komisije, koja se finansira isključivo iz sopstvenih prihoda, i dodao da je 2019. godine Komisija ostvarila pozitivan rezultat, prihod u iznosu od oko 266 miliona dinara, od kojih je u budžet Republike Srbije uplaćeno oko 160 milona, a ostatak je izdvojen kao sredstva rezervi.

O izveštaju je govorio i član saveta Čedomir Radojičić, koji je tom prilikom upoznao članove sa normativnim aktivnostima Komisije, istakavši da će se uskoro pred Vladom naći tri nove uredbe, koje je Komisija, po zahtevu Evropske komisije iz Izveštaja o evropskom napretku, bila u obavezi da uradi i usaglasi sa ministarstvima.

Na kraju sednice obratio se predsednik Odbora Veroljub Arsić i tom prilikom ukazao na veliki značaj rada Komisije za zaštitu konkurencije.

Nakon kraće diskusije, članovi Odbora su jednoglasno prihvatali Godišnji izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije za 2019. godinu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Aleksandra Tomić, Dragomir Karić, Branimir Jovanović, Tihomir Petković, Adrijana Pupovac, Vesna Stambolić, Janko Langura, Snežana Petrović, Nataša Ljubišić, Zoran Tomić, Ivana Popović, Ana Beloica, Snežana Paunović, Uglješa Marković, Vojislav Vujić i Mina Kitanović.Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 3. februar 2021. | Peta sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 03.02.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 18. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja