Sreda, 30. jun 2021.

Peta sednica Odbora za prava deteta

Odbor za prava deteta održao je 30. juna sednicu, na kojoj je razmotreno obeležavanje meseca roditeljstva.


Predsednik Narodne skupštine i Odbora za prava deteta Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo što je ova sednica Odbora posvećena obeležavanju juna – meseca roditeljstva. Naveo je da je Međunarodni dan roditelja ustanovljen 2012. godine, Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom se u prvi plan stavlja odrastanje deteta u porodičnom okruženju, u kojem se neguju ljubav i razumevanje, neophodni za harmoničan razvoj deteta.

Dačić je naveo i da se u Konvenciji ističe da je porodična sredina ta koja obezbeđuje najbolju zaštitu i negu deteta, kao i da je odgovornost države da podrži roditelje i porodice u ispunjavanju svoje dužnosti prema deci. Zato je neophodna podrška države roditeljima u ostvarivanju njihove glavne uloge, da budu dobri roditelji svojoj deci, naveo je predsednik Odbora.

Deci je neophodna pomoć roditelja pri odrastanju, a roditeljima je potrebna podrška kako bi mogli na najbolji način da usmere razvoj svoje dece, ukazao je Ivica Dačić.

Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić predstavila je članovima Odbora projekat „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“, koji od 2019. godine sprovode Vlada Srbije i UNICEF. Predviđeno ja da projektom bude obuhvaćeno 60.000 porodica u pet gradova: Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Vranju i beogradskoj opštini Palilula, navela je ona. Državna sekrtetarka je istakla i da UNICEF već treću godinu obeležava Mesec roditeljstva na lokalnom nivou.

Članovima Odbora se obratila i specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije i predsednica Upravnog odbora projekta „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ističući da je cilj da deca imaju srećno detinjstvo, a da su roditelji ti koji stvaraju uslove za srećno detinjstvo. Navela je i da je podržavajuće i odgovorno roditeljstvo ključno za razvoj deteta, kao i da dete ne treba da bude obkjekat vaspitanja, već da u tome učestvuje partnerski, kroz igru. Đukić Dejanović je istakla i da je u uzrastu do četvrte godine, svako drugo dete lišeno uloge oca u odrastanju i vaspitanju, te da je bitno razumeti da je neophodan partnerski odnos oba roditelja u podizanju dece.

Tokom rasprave, članovi Odbora istakli su važnost podsticajnog roditeljstva, i učenja kroz igru, a posebno su naglasili činjenicu da podrška roditeljstvu i motivacija roditelja treba da se vrše na loklanom nivou.

Zaključujući sednicu, predsednik Odbora Ivica Dačić je naveo da će Narodna skupština i Odbor za prava deteta nastaviti sa aktivnostima usmerenim na dodatno unapređenje prava dece u Srbiji, sa posebnim osvrtom na kontinuiranu posvećenost zaštiti prava dece, roditelja i porodice.

Sednici je predsedavao predsednik Odora Ivica Dačić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: akademik Muamer Zukorlić, Jelena Mijatović, Jelena Obradović, Vesna Stambolić, Nataša Ivanović, Dubravka Filipovski, Dragana Branković Minčić, Milanka Jevtović Vukojičić, Milijana Sakić, Rajka Matović, dr Vesna Ivković, Ilija Životić, dr Emeše Uri, Zagorka Aleksić i Branimir Jovanović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 30. jun 2021. | Peta sednica Odbora za prava deteta 30.06.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31