Sreda, 8. februar 2023.

Peta sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Odbor za kontrolu službi bezbednosti održao je, 8. februara 2023. godine, Petu sednicu Odbora. Na sednici, koja je bila zatvorena za javnost, Odbor je razmatrao i usvojio redovne izveštaje o radu Bezbednosno-informativne agencije i izveštaje o stanju bezbednosti u Republici Srbiji, koji obuhvataju period od 1. oktobra 2021. godine do 30. septembra 2022. godine.


Aleksandar Vulin, direktor Bezbednosno-informativne agencije upoznao je članove Odbora sa svim najznačajnijim aktivnostima BIA u prethodnom periodu i dao iscrpne odgovore na sva pitanja, čime je članovima Odbora omogućeno potpuno sagledavanje realizovanih aktivnosti i zadataka iz nadležnosti BIA.

Igor Bečić, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti složio se u oceni da je stanje bezbednosti u Republici Srbiji stabilno, iako su u prethodnom periodu pojedini izazovi, rizici i pretnje po bezbednost dobili na intenzitetu usled globalnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih promena, nastalnih prvenstveno kao posledica rusko-ukrajinskog sukoba. Bečić je istakao da situacija na Kosovu i Metohiji ima potencijal da bude izvor nestabilnosti celog regiona, a ne samo Republike Srbije, kao i da je jasno da čvrsto opredeljenje predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije za nastavak pregovora predstavlja nastojanje da se održe mir i stabilnost.

Članovi Odbora pozitivno su ocenili izveštaje Bezbednosno-informativne agencije i konstatovali da je u izveštajnom periodu Bezbednosno-informativna agencija realizovala sve planirane i vanredne zadatke iz svojih nadležnosti propisanih zakonom. Članovi Odbora podržali su rad Agencije i njenih pripadnika i istakli da i u budućnosti očekuju da pripadnici Agencije požrtvovano i profesionalno obavljaju svoje zadatke i poslove na očuvanju ustavnog poretka zemlje.

Pozdravljeno je kontinuirano unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje sa državnim organima Republike Srbije, kao i sa partnerskim srodnim službama. Ocenjeno je da ovakav vid saradnje doprinosi iznalaženju najefikasnijih načina za suprotstavljanje aktuelnim bezbednosnim izazovima, kako na regionalnom, tako i globalnom planu.

Sednici je predsedavao mr Igor Bečić, predsednik Odbora, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Mirković, Nevena Đurić, Nenad Tomašević, Nikola Dragićević, Aleksandar Marković, Darko Jovanović i Uglješa Marković.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2