Sreda, 23. decembar 2020.

Peta sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici Odbora za evropske integracije, održanoj 23. decembra, članovi Odbora razmatrali su Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Republike Hrvatske za period od januara do juna 2020. godine.


Izveštaj je predstavio Jugoslav Milačić, savetnik ministra za evropske integracije i član pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Milačić je istakao je da je ovaj izveštajni period obeležila pandemija izazvana virusom Kovid 19, vanredno stanje i parlamentarni izbori, što se odrazilo na funkcionisanje administracije i pripreme pregovaračkih dokumenata. I pored svih ovih okolnosti, Ministarstvo za evropske integracije i pregovarački tim uložili su znatan napor da se pregovarački proces u ovom periodu održi na što višem nivou, naglasio je Milačić.

Naglasio je da se u pomenutom izveštajnom periodu, u februaru mesecu, pojavila zvanično nova metodologija pregovora u pristupanju, koja je uvela klasterski pristup pregovorima, i dodao da resorno ministarstvo priprema sveobuhvatnu reorganizaciju pregovaračke strukture, u skladu sa novom metodologijom.

Nakon detaljnog izlaganja, članovi Odbora su jednoglasno predložili Narodnoj skupštini da prihvati Izveštaj o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom predsedavanja Republike Hrvatske za period od januara do juna 2020. godine

U nastavku rada, članovi Odbora odredili su Dušicu Stojković i Elviru Kovač kao članove delegacije Odbora, koja će učestvovati na sastanku predsedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (KOSAK), koji se u okviru Parlamentarne dimenzije portugalskog predsedavanja Savetu EU, održava 11. januara 2021. godine (u formatu videokonferencije).

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Elvira Kovač, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Ljiljana Malušić, Dubravka Filipovski, Ana Miljanić, Viktor Jevtović, Stanislava Janošević, Vesna Ranković, Dijana Radović, dr Muamer Bačevac, Predrag Rajić, Milan Radin, Nemanja Joksimović, Vesna Marković, Ana Pešić i Dušica Stojković.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 23. decembar 2020. | Peta sednica Odbora za evropske integracije 23.12.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2