Petak, 11. novembar 2011.

Pedeset peta sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Odbor za zdravlje i porodicu održao je 11. novembra sednicu, na kojoj se raspravljalo o aktuelnim problemima borbe protiv duvana.


Sednica je održana povodom posete Republici Srbiji generalnog sekretara Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije dr Haika Nikogosiana. Sednici je prisustvovao ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković, predstavnici Saveta za kontrolu duvana Republike Srbije, Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja i Kancelarije za kontrolu duvana pri Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković je istakao značaj posete dr Nikogosiana za Srbiju, i njegovu doprinos razvoju politike kontrole duvana u Evropi. Usvajanje Okvirne konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije pod okriljem Ujedinjenih nacija 2003. godine, koja je u Srbiji ratifikovana 2005. godine, a stupila na snagu 2006. godine, ima posebnu važnost u globalnoj borbi protiv duvana.

Dr Nikogosian je pozdravio donošenje u Srbiji Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu 2010. godine, i istakao značajnu ulogu Srbije u globalnoj borbi protiv duvana.

Predstavnice Komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja dr Srmena Krstev i dr Nataša Lazarević i predstavnica Kancelarije za kontrolu duvana pri Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Anđelka Dželetović prezentovale su sprovedene aktivnosti u borbi protiv duvana u Srbiji, u okviru svojih nadležnosti.

U raspravi koja je usledila u nastavku sednice, članovi Odbora su se složili da je godinu dana nakon usvajanja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu postignut napredak u borbi protiv duvana i duvanskog dima. Međutim, dostupnost cigareta i njihova niska cena, kao i odsustvo strože kontrole kupovine cigareta od strane maloletnih lica, predstavljaju i dalje problem u borbi protiv duvana u Srbiji, zaključili su članovi Odbora.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora za zdravlje i porodicu dr Simo Vuković.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4