3. oktobar 2017. Članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije i delegacija Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

3. oktobar 2017. Članovi Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije i delegacija Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

Utorak, 3. oktobar 2017.

Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije sa delegacijom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

Predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije dr Aleksandra Tomić, upoznala je delegaciju Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva sa rezultatima rada Foruma od njegovog konstituisanja 2015.godine do danas.


Ona je navela da Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije u XI sazivu čini 32 narodna poslanika i oko 100 neparlamentarnih članova iz međunarodnih organizacija, državnih institucija, univerziteta, privrede, organizacija civilnog društva, kao i sredstava informisanja. Takođe, navela je da Forum usko sarađuje sa Nacionalnim konventom za EU na razmatranju pozicija za pregovaračka poglavlja 15. i 21, koja se odnose na energetsku politiku. Rezultat rada Parlamentarnog foruma ogleda se i u podnetim amandmanima na Zakon o rudarstvu, koji je donet pre dve godine. Forum organizuje sastanke sa stručnjacima iz oblasti obnovljivih izvora energije, međusobno se informišu i dogovaraju o svim pitanjima iz oblasti energetike, istakla je Tomić.

„Iskustva kolega iz Evropskog parlamenta i evropskih energetskih foruma, veoma su nam korisna“, navela je Tomić.

Ona je dodala da najkompleksnija aktivnost Foruma bilo razmatranje Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, u pet istovremenih panela, sa više od 100 učesnika iz svih oblasti energetike.

U razgovoru je bilo reči i o električnoj energiji. Srbija je ostvarila napredak, razdvojena su distribucija i proizvodnja električne energije i smanjeni su gubici u prenosu električne energije.

„Republika Srbija ima akcioni plan za obnovljive izvore energije, sa ciljem da dostigne učešće električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora od 27 odsto ukupno utrošene električne energije“, istakla je Tomić.

Tomić je navela i da formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine dokazuje ozbiljnost Srbije u odnosu prema klimatskim promenama.

Džon Vitingdejl (John Whittingdale), poslanik Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da nijedna vlada u svetu neće dugo biti na vlasti ukoliko se ne bude bavila pitanjem obnovljivih izvora energije. On je dodao i da je za korišćenje sredstava organizacija u okviru UN, namenjenih za borbu protiv klimatskih promena, bitno imati kvalifikovane stručnjake koji mogu da pripreme kvalitetne projekte.

Sagovornici su se složili da su obnovljivi izvori energije i zaštita životne sredine, jedna od najvažnijih tema kojima se bavi čitav svet.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 13. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja