9. april 2014. Šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandra Đurović

9. april 2014. Šef stalne delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandra Đurović

Sreda, 9. april 2014.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju o pravima nacionalnih manjina

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su rezoluciju i preporuke o situaciji i pravima nacionalnih manjina u Evropi.


Izvestilac na ovu temu bio je Ferenc Kalmar (Mađarska, EPP), koji je tokom izrade izveštaja i rezolucije boravio u Srbiji, pri čemu se zahvalio srpskom parlamentu na dobro organizovanoj poseti.
U plenarnoj debati istaknuto je da zaštita nacionalnih manjina mora da ostane visoko među prioritetima i upućen poziv da se postigne jedinstvo kroz različitosti, kako unutar, tako i među državama.
U raspravi na ovu temu učestvovale su Aleksandra Đurović, šef srpske delegacije i Elvira Kovač, koja je i podnela predlog za raspravu o ovoj temi i aktivno učestvovala u diskusiji o amandmanima. „Izveštaj i rezolucija su značajne za nas jer uvažavaju i preporučuju našu dobru praksu poštovanja kolektivnih prava nacionalnih manjina celoj Evropi. Srbija je čvrsto opredeljena za unapređenje položaja nacionalnih manjina na svojoj teritoriji, u saradnji i u skladu sa preporukama Saveta Evrope. Istovremeno, Srbija očekuje da sva prava pripadnika srpske nacionalne manjine u drugim zemljama budu u punoj meri poštovana u skladu sa standardima Saveta Evrope, uključujući i pitanje prava na korišćenje maternjeg jezika i pisma“ – rekala je Aleksandra Đurović. U izlaganju je ukazala i na teškoće u ostvarivanju prava na korišćenje srpskog jezika u Hrvatskoj i pogubnost eventualnog održavanja referenduma o povećavanju praga na 50 odsto za službenu upotrebu jezika manjina.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
ponedeljak, 27. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja