14. mart 2017. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković i tim firme “Social Impact“

14. mart 2017. Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković i tim firme “Social Impact“

Utorak, 14. mart 2017.

Parlament aktivno učestvuje u borbi protiv korupcije

Potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković sastao se u Domu Narodne skupštine sa timom nezavisne američke konsultantske firme “Social Impact“, koju je angažovala misija USAID u Srbiji, sa kojima je razgovarao na temu unapređenja saradnje u oblasti borbe protiv korupcije.


Marinković je na početku istakao da su osnovni prioriteti u radu Vlade Republike Srbije, pored ekonomskih reformi, reforma javne uprave, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljanje vladavine prava. Naglasio je da su strateški cilj Srbije evrointegracije i izvestio prisutne o tome da je Srbija do sada otvorila 8 pregovaračkih poglavlja, između ostalih i poglavlje 23 koje se bavi borbom protiv korupcije. Kako je rekao, Vlada Srbije vodi politiku „nulte tolerancije“ prema korupciji i zato je neophodno nastaviti sa reformom javne uprave, čime će se birokratija značajno smanjiti, a time i šanse za korupciju. Dodao je da je za državu izuzetno važno i uspostavljanje efikasnog zakonodavnog okvira, na čemu se intenzivno i radi, kao i komunikacija i saradnja sa organizacija civilnog društva. Marinković je kao primere dobre prakse u borbi protiv korupcije naveo, između ostalog, usvajanje Zakona o inspekcijskom nadzoru, kojim je definisan delokrug rada, ali i nadzor nad inspektorima na svim nivoima, i time značajno ograničen prostor za korupciju. Pomenuo je i usvajanje izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kojim se postupak pribavljanja dokumentacije sprovodi u objedinjenoj proceduri i na jednom mestu, dok je rok za dobijanja građevinske dozvole skraćen na 28 dana. Ovim je, kako je Marinković istakao, značajno rešen problem korupcije u lokalnim samoupravama i javnim preduzećima.

Marinković je posebno naglasio da je 2013. godine, u Srbiji osnovan ogranak Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAK), tako da parlamentarci, kroz razne aktivnosti, u vidu okruglih stolova, radnih sastanaka, javnih slušanja i slično, vrše nadzor nad organima izvršne vlasti na svim nivoima i tako aktivno učestvuju u borbi protiv korupcije.

Predstavnici tima firme “Social Impact“ istakli su da je osnovni cilj USAID-a pružanje pomoći državama u razvoju u uspostavljanju efikasnog mehanizma protiv korupcije i u tom smislu, istakli su da su na raspolaganju kako Parlamentu, tako i lokalnim samoupravama i lokalnoj administraciji.

Marinković se zahvalio sagovornicima i naglasio da je saradnja Narodne skupštine sa USAID-om veoma važna, kako zbog reformskih procesa koje Srbija sprovodi, tako i zbog unapređenja odnosa između Srbije i SAD, na svim nivoima.P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Subota, 26. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja