14. novembar 2017. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa državnim ministrom Gruzije za evropske i evro-atlantske integracije

14. novembar 2017. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa državnim ministrom Gruzije za evropske i evro-atlantske integracije

Utorak, 14. novembar 2017.

Otvoriti prostor za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Gruzije

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović razgovarao je u Domu Narodne skupštine, sa državnim ministrom Gruzije za evropske i evro-atlantske integracije, Viktorom Dolidzeom.


Prof. dr Žarko Obradović, je istakao da parlamentarna saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom, a prostor za dodatno unaprediti vidi i na ekonomskom planu:

„Ekonomsku saradnju možemo nadgraditi i putem međunarodnih inicijativa , kao što je kineski projekat „Jedan pojas-jedan put“, koji može biti od značaja za obe zemlje“, naglasio je Obradović.

Obradović je istakao da se, na političkom planu, Srbija i Gruzija susreću sa sličnim problemima i naglasio da je od velikog značaja što obe zemlje poštuju teritorijalni integritet ,suverenitet i principe međunarodnog prava. U svetlu zajedničkih principa Obradović je izrazio zahvalnost Gruziji na nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci Gruzije prilikom zahteva tzv. Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama. On podsetio da je strateški spoljno politički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i istakao da se predano radi na ispunjavanju obaveza koje su deo pregovaračkog procesa, naglasivši da priznavanje nezavisnosti Kosova nikada neće biti prihvatljiv deo pregovora.

Ministar Dolidze istako je da Srbiju i Gruziju vezuju prijateljske, istorijske. kulturne i verske spone. Kako ističe, uprkos tome što Gruzija nema ambasadora u našoj zemlji, kao ni Srbija u Gruziji, saradnja dve zemlje je veoma dobra i progresivna. Dolidze je naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji i za Gruziju strateški , ne samo spoljno političi, već i unutrašnje društveni cilj.

„Pred nama je veliki izazov, u pitanju je unapređenje društva kroz opsežne razvojne reforme u oblasti obrazovanja,energetike i infrastrukture“, naglasio je Dolidze.

On je istakao da Srbija u Gruziji uvek može da pronađe partnera za saradnju i dijalog i složio se sa Obradovićem da iskustva Srbije u procesu evrointegracija, mogu biti od izuzetnog značaja za Gruziju .Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6