Utorak, 9. maj 2006.

Otvorena konferencija «Visoki savet pravosuđa – uporedna analiza modela u Evropi i regionu»

Na poziv predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero i Šefa Misije OEBS-a u SCG Hans Ola Urstada, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvorio je danas dvodnevnu konferenciju posvećenu Visokom savetu pravosuđa Republike Srbije.Na poziv predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović-Škero i Šefa Misije OEBS-a u SCG Hans Ola Urstada, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković otvorio je danas dvodnevnu konferenciju posvećenu Visokom savetu pravosuđa Republike Srbije.

U svom obraćanju učesnicima konferencije predsednik Marković je istakao kao osnovni cilj konferencije upoznavanje sa dobrim, ali i lošim iskustvima drugih zemalja, koja će nas «naučiti» da je Visoki savet pravosuđa, koliko god bio značajno telo, ujedno i deo sistema. Samo ukoliko znamo šta želimo, šta možemo i šta stvarno hoćemo, bićemo u stanju da u novom Ustavu Srbije definišemo kategoriju i ulogu Visokog saveta pravosuđa. Nacionalna strategija reforme pravosuđa biće ojačana i usvojena u Narodnoj skupštini, ako bude odgovorne stabilnosti do kraja maja, a realizovana donošenjem novog Ustava, istakao je predsednik Marković. On je skupu poručio da diskusijom omoguće svima u Srbiji koji hoće da uče iz iskustava da čuju i dobra, ali i ona loša iskustva, ne iz razloga da ih Srbija ne bi ponovila, već da se ne uplaši svih otežavajućih okolnosti. Dodao je da pravosuđe u Srbiji jeste prioritet, što pokazuju i Vlada i Narodna skupština Republike Srbije. Predsednik Marković je učesnicima konferencije poslao «staru-novu» poruku da su prioriteti Srbije danas: stabilnost, solidarnost i standardi i to baš ovim redosledom, jer se samo tako ostvaruju i da je bez neophodne stabilnosti i solidarnosti nemoguće ostvariti standarde kojima Srbija kao društvo teži.

Konferencija «Visoki savet pravosuđa – uporedna analiza modela u Evropi i regionu» održava se u organizaciji Visokog saveta pravosuđa Republike Srbije i Misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori, 09. i 10. maja 2006. godine u Sava Centru, u Beogradu.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1