Ponedeljak, 17. maj 2021.

Osma sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici, održanoj 17. maja, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u načelu, koji je podnela Vlada.


Predlog zakona članovima Odbora obrazložila je državna sekretarka Ministrstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Mirjana Dukić Mijatović. Donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju ima za cilj da se obezbedi dostupno i kvalitetno obrazovanje i vaspitanje za sve učenike kroz podršku celovitom razvoju i dobrobiti učenika srednjoškolskog uzrasta razvijanjem opštih međupredmetnih kompetencija i stručnih kompetencija u skladu sa standardom kvalifikacije. Ovim izmenama trebalo bi da budu obuhvaćene odredbe koje se odnose na rokove polaganja završnog ispita za učenike koji završavaju srednje obrazovanje i vaspitanje u trogodišnjem trajanju, maturskog ispita za učenike koji završavaju srednje obrazovanje i vaspitanje u četvorogodišnjem trajanju, završnog ispita srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja i stručne, umetničke i opšte mature. Uz odredbe o polaganju mature i završnog ispita, određene izmene neophodne su u članovima Zakona o srednjem obrazovanju kojima su propisane evidencije koje vodi srednja škola i podaci koji su deo tih evidencija, kao i odredbe kojima je propisano koje podatke dostavlja osnovna škola prilikom upisa učenika u srednju školu.

U Zakon o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju treba uvesti normu koja propisuje i mogućnost realizacije nastave stranih jezika u kombinovanim grupama u kojoj su učenici iz različitih razreda kao i učenici koji stiču obrazovanje na različitim jezicima. Na ovaj način bi se, u izuzetnim slučajevima, stekla zakonska mogućnost da se formira grupa za strani jezik i kada je broj učenika mali. Predložena izmena je u skladu sa metodičkim principima nastave stranih jezika.

Ujedno, izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju vrši se usklađivanje sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Nakon diskusije, članovi Odbora su glasali da predloži Narodnoj skupštini da prihvati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u načelu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora akademik Muamer Zukorlić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Samira Ćosović, Nandor Kiš, Goran Spasojević, Milijana Sakić, prof. dr Marko Atlagić, doc. dr Mihailo Jokić, Vladica Maričić, Bratislav Jugović, prof. dr Žarko Obradović, prof. dr Ljubiša Stojmirović i Nevena Đuričić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Ponedeljak, 17. maj 2021. | Osma sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 17.05.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2