Utorak, 8. mart 2011.

Osamnaesta sednica Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije

Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije započeo je 2. marta 2011. godine Osamnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretari Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić, direktor Odeljenja za viznu politiku, migracije i dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Vladislav Blagojević i delegat Skupštine dijaspore i poverenik za Francusku Milisav Aleksić.Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije započeo je 2. marta 2011. godine Osamnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretari Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić, direktor Odeljenja za viznu politiku, migracije i dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Vladislav Blagojević i delegat Skupštine dijaspore i poverenik za Francusku Milisav Aleksić.

Članovi Odbora započeli su raspravu o zauzimanju stava Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije, povodom predstojećeg popisa stanovništva u državama regiona.

Nastavku sednice, održane 8. marta 2011. godine, predsedavao je predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici je prisustvovao državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić.

U nastavku rasprave, članovi Odbora složili su se da su popisi u državama regiona od izuzetnog značaja za srpski narod, jer će od njihovih rezultata umnogome zavisiti njegov status u budućnosti. Popis nije samo istorijsko i kulturno, nego i suštinsko pitanje i opstanak Srba u zemljama regiona. Brojnost pripadnika jednog naroda u određenoj državi umnogome određuje nivo njegovih kolektivnih prava. Po završetku diskusije, Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije usvojio je sledeće:

ZAKLjUČKE

- Daje punu podršku pripadnicima srpskog naroda u državama regiona da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti, kao i maternjem jeziku kojim govore.

- Podstiče organizacije srpskog naroda da budu angažovane i jedinstvene u popisivačkom procesu.

- Pozivamo institucije Republike Srbije da u skladu sa Ustavnim i zakonskim obavezama, pripadnicima srpskog naroda pruže pomoć, kako bi popisi odrazili objektivnu brojnost pripadnika srpskog naroda u državama regiona.

- Očekujemo da vlade i institucije zemalja u kojima se održavaju popisi omoguće njihovo održavanje u skladu sa evropskim standardima, što podrazumeva i mogućnost slobodnog izjašnjavanja o nacionalnoj i verskoj propadnosti i maternjem jeziku, bez diskriminacije i pritisaka bilo koje vrste. Očekujemo da omoguće i srazmerno učešće pripadnika srpskog naroda u popisivačkim komisijama i drugim telima koja učestvuju u ovom procesu i transparentnost popisa stanovništva u svim njegovim fazama, do objavljivanja konačnih rezultata.

U nastavku sednice, zamenik predsednika Odbora Aleksandar Čotrić izvestio je prisutne o poseti Odbora Republici Albaniji od 26. do 28. januara 2011. godine. Članovi Odbora jednoglasno su usvojili Izveštaj o navedenoj poseti.

Odbor je razmatrao okvirni plan poseta članova Odbora dijaspori i Srbima u regionu u 2011. godini, izdvojivši kao prioritete posete Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj i Republici Austriji.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30