20. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske

20. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske

Sreda, 20. septembar 2023.

Orlić i Stevandić potpisali Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenadom Stevandićem. Tom prilikom dva predsednika potpisala su Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska, za koji su se saglasili da ima istorijski značaj za dalju saradnju i dodatno povezivanje našeg naroda.


Tokom sastanka Orlić i Stevandić razgovarali su o brojnim aktuelnim pitanjima, uključujući i trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Oni su zajednički istakli važnost doslednog poštovanja svih odredaba Dejtonskog sporazuma, a Orlić je ponovio stav Republike Srbije da je uvek spremna da podrži ono što dolazi kao rezultat dogovora dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda, ali da nikada ne može da prihvati bilo kakvo nametanje rešenja koja dolaze „spolja“.

„Razgovarali smo i o teškoj situaciji za srpski narod na Kosovu i Metohiji, koja dolazi kao posledica otvorenog terora koji sprovodi Aljbin Kurti, koji svojom velikoalbanskom politikom ne samo da predstavlja najveću opasnost za mir u regionu, već je sebe stavio u aktivnu ulogu uništitelja svakog dijaloga“, rekao je dr Orlić.

„O tim važnim pitanjima predsednik Republike imaće razgovore sa brojnim zvaničnicima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku i želimo danas kao predsednici dva parlamenta da zajednički pošaljemo najsnažniju podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i našoj državnoj delegaciji, za borbu koju vodi za zaštitu naših državnih i nacionalnih pozicija. Na tu borbu je naš narod, kako u Republici Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i svuda gde živi, uvek istinski ponosan“, naglasio je Orlić.

Stevandić je naveo da se potpisivanjem Memoranduma formira zajedničko telo, koje će činiti narodni poslanici dveju narodnih skupština i koji će godišnje zasedati najmanje dva puta, te usvajati akte koje će slati u oba parlamenta.

„Ovo je i suštinski i formalno najveći i najozbiljniji dokument koji potpisujemo i koji nije usmeren ni protiv koga, jer nema nikakve druge konotacije sem saradnje, razvoja, negovanja zajedničkih vrednosti, kulture, tradicije, ali i podrške jedni drugima na zaštiti kako teritorijalnog integriteta Republike Srbije, tako i Dejtonskog integriteta i kapaciteta i ostalih nadležnosti Republike Srpske“, rekao je Stevandić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske iskoristio je priliku da u svoje ime i u ime predsednika Dodika, izrazi zahvalnost predsedniku NS dr Vladimiru Orliću i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da je dostignut najviši oblik saradnje zakonodavnih tela, koje će po prvi put donositi zajedničke zaključke i preporuke, a imaće i svoj Poslovnik o radu.

Dva predsednika potpisala su Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Republika Srbija-Republika Srpska. Potpisnici su naglasili značaj potpisivanja Memoranduma, za koji su rekli da predstavlja istorijski značajan dokument, jer na potpuno nov i sveobuhvatan način povezuje dva parlamenta.


Foto galerija


Video (2)

Sreda, 20. septembar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Narodne skupštine Republike Srpske 20.09.2023.

Sreda, 20. septembar 2023. | izjave za medije predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Narodne skupštine Republike Srpske i potpisivanje Memoranduma o formiranju Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska 20.09.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31