28. januar 2021. 12. sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

28. januar 2021. 12. sastanak Parlamentrnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije/POSP

Četvrtak, 28. januar 2021.

Orlić: Evropski parlament priznaje legitimitet novog saziva Narodne skupštine, ponosni smo što je Srbija među najuspešnijim u Evropi

Kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Srbija (POSP) dr Vladimir Orlić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja 12. sastanka i naglasio da on predstavlja jasan dokaz da je Evropski parlament prepoznao legitimitet novog saziva Narodne skupštine, uprkos pojedinim porukama iz EP nakon održavanja parlamentarnih izbora 2020. godine kojima se dovodio u pitanje legitimitet srpskog parlamenta. „Ovaj sastanak predstavlja jasan dokaz da su takve nepromišljene izjave predstavljale potpuni promašaj. U demokratskom svetu i u Evropi priznaje se volja građana Srbije iskazana na izborima i dobro je što je tako“.


Dr Vladimir Orlić je istakao da Narodna skupština već mesecima radi u punom kapacitetu i izrazio nadu da će pandemijski uslovi dozvoliti da i Evropski parlament uskoro počne sa radom na isti način.

Naglasio je da je izlaznost građana na izborima u Srbiji, održanim u uslovima pandemije virusa KOVID19 bila veoma dobra. Ta izlaznost je bila veća nego na izborima u Hrvatskoj, koji su održani brzo nakon izbora u Srbiji. On je naveo i da je na parlamentarnim izborima učestvovala 21 izborna lista, od čega je 18 opozicione orijentacije, a na tim listama učešće je uzelo više od 40 opozicionih političkih stranaka, pokreta i drugih organizacija. Izveštaj Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) pokazao je da je medijska zastupljenost učesnika na izborima ujednačena, naveo je Orlić i dodao da je u izveštaju ODIHR-a navedeno da su izbori sprovedeni efikasno, uprkos pandemiji, kao i da je bilo mogućnosti za vođenje predizborne kampanje za sve učesnike, a osnovne slobode izražavanja i okupljanja bile su poštovane. Nakon konstituisanja novog saziva, Narodna skupština je nastavila sa efikasnim radom, naglasio je on, skoro u potpunosti eliminisala upotrebu hitnog postupka, razmotrila sve izveštaje nezavisnih institucija, a po prvi put u plenumu je razmatran i Izveštaj o napretku Srbije, u kom je zabeleženo napredovanje naše države u svim oblastima. „To je dokaz da naše zalaganje za članstvo u EU nije samo deklarativnog karaktera, već da obezbeđujemo konkretne rezultate“.

Kada je reč o borbi protiv KOVID19 ponosni smo na činjenicu da je Srbija završila 2020. godinu sa najboljim godišnjim BDP pokazateljima u celoj Evropi, kao i da smo trenutno druga zemlja u Evropi po efikasnosti vakcinacije. „To sve pokazuje da su mere naše države i u ekonomiji, ali i u zdravstvenoj zaštiti, bile ne samo dobre već - izvanredne. Te mere su obezbedile da Srbija danas bude među najuspešnijima u Evropi.“

Kada je reč o stanju u medijima Orlić je upoznao članove Evropskog parlamenta sa novim napredovanjem Srbije na rang listi ljudskih sloboda Frejzer Instituta, kojim je obezbeđena bolja ocena za našu zemlju nego u prethodnoj godini, a značajno bolja u odnosu na 2010. i 2011. godinu koje su po indeksu ljudskih sloboda u našoj zemlji bile kritično loše.

Takođe, članove EP je upoznao sa novim izveštajem londonskog Ekonomista prema kom se Srbija i dalje nalazi u istoj grupi demokratskih država sa SAD. Dodatno, Orlić je naglasio da je na osnovu baze podataka NUNS o napadima na novinare zabeleženi broj fizičkih napada u 2020. godini značajno manji nego tokom 2008. godine, koja je bila posebno zabrinjavajuća. „Taj broj fizičkih napada na novinare u 2020. godini bio bi sigurno i značajnije manji da nismo imali nasilne demonstracije tokom kojih su huligani preduzimali masovne napade na novinare. Isti oni koji su primenjivali nasilje veće od ovog koje danas vidimo u Holandiji, nasilno upadali u ovaj parlament u kom se mi danas nalazimo i pokušali da ga zapale. Srećom, uspeli smo da sačuvamo naše institucije, imovinu građana, ljudske živote i da zaštitimo novinare. Politički inspiratori ovog nasilja, isti oni koji su bojkotovali izbore, bojkotovali svaki dijalog i bojkotovali Evropski parlament ne nalaze se više u Narodnoj skupštini i samim tim u njoj danas nema govora mržnje.“

Orlić je dodao da suštinskog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine nema zbog ignorantskog odnosa Prištine prema najznačajnijoj obavezi koju ima, a to je konačno formiranje Zajednice srpskih opština. „Kredibilitet Evropske unije kao medijatora u ovom dijalogu je ozbiljno uzdrman zbog tolerisanja ignorantskog ponašanja Prištine. I toga svi treba da budu svesni.“

Dr Vladimir Orlić, kao i ostali članovi delegacije Narodne skupštine u POSP, istakli su opredeljenost Srbije za članstvo u EU i izrazili uverenje da će nova metodologija u pristupnim pregovorima ubrzati pregovarački proces i napredak Srbije u evropskim integracijama.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je u svom obraćanju naglasila da je tokom prethodne godine politika proširenja u EU bila skrajnuta i istakla očekivanje da ove godine bude revitalizovana i shvaćena i u kontekstu revitalizacije same Evropske unije. Ona je istakla da je Srbija spremna za primenu nove metodologije u pretpristupnim pregovorima, kao i da ćemo nastaviti odgovorno sa svim reformskim procesima.

Učesnici sastanka razmenili su mišljenja o situaciji u pretpristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije. Bilo je reči o radu Narodne skupštine nakon održanih parlamentarnih izbora. Pozdravljeno je što je smanjen broj predloga akata koji se na sednicama razmatraju po hitnom postupku i što je prvi put Izveštaj o napretku Srbije razmatran u plenumu, na sednici Narodne skupštine. Predstavnici EP pozdravili su i donošenje Odluke o usvajanju Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Na sastanku je bilo reči i o efektima sprovedenih ekonomskih reformi, reformi pravosuđa, stanju vladavine prava i medijskim slobodama, a pažnja je posvećena i potrebi nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o važnosti regionalne saradnje, što sve ima uticaja i na napredak Srbije u evropskim integracijama.

12. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) održan je u formatu video konferencije.

Sastanku su kopredsedavali predsednik delegacije Narodne skupštine u POSP dr Vladimir Orlić i predsednica delegacije Evropskog parlamenta u POSP Tanja Fajon, a izlaganja su imali Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Ana Paule Zakarias, državna sekretarka za evropske poslove u ime portugalskog predsedavanja Savetu EU, Ketrin Vendt, šefica Odeljenja za Srbiju u Generlanom direktoratu za proširenje, u ime Evropske komisije i Elsa Fenet, šefica sektora za Zapadni Balkan, u ime Evropske službe za spoljno delovanje.

Sastanku su učestvovali, pored dr Vladimira Orlića i potpredsednica delegacije Narodne skupštine u POSP Elvira Kovač, članovi delegacije Veroljub Arsić, Sandra Božić, Marijan Rističević, Dragan Šormaz, Nemanja Joksimović, prof. dr Vladimir Marinković, dr Aleksandra Tomić, Miloš Terzić, Hadži Milorad Stošić, Đorđe Milićević, Jasmina Karanac, Šaip Kamberi i zamenica člana delegacije Dušica Stojković.


Video (1)

Četvrtak, 28. januar 2021. | 12. sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija (POSP) 28.01.2021.