22. decembar 2015. Završno godišnje okupljanje učesnika projekta Socijalna inkluzija – „Generacija budućnosti“

22. decembar 2015. Završno godišnje okupljanje učesnika projekta Socijalna inkluzija – „Generacija budućnosti“

Utorak, 22. decembar 2015.

Održano završno godišnje okupljanje učesnika projekta Socijalna inkluzija – „Generacija budućnosti“

Pod pokroviteljstvom Narodne skupštine, 22. decembra,održano je završno godišnje okupljanje učesnika projekta Socijalna inkluzija – „Generacija budućnosti“, koju sprovodi kompanija Dale Carnegie Training iz Srbije, uz podršku Vojvođanske banke.


Vesna Rakonjac, predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost, i smanjenje siromaštva i članica Odbora za prava deteta, čestitala je učesnicima projekta treću uspešnu godinu rada i dodala da u Srbiji živi 6500 dece bez roditeljskog staranja, od njih 5800 živi u hraniteljskim porodicama, a oko 700 dece provodi detinjstvo u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. „Cilj ovog programa je motivacija i edukacija mladih bez roditeljskog staranja kako bi stekli i unapredili veštine u međuljudskim odnosima, podigli svoje samopouzdanje i spremnije zakoračili u samostalni život“, rekla je Rakonjac. Ona je istakla da je upoznata sa problemima sa kojima se susreću deca bez roditeljskog staranja i da nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite ponovo postaju korisnici iste, kao i da samo tri odsto mladih odluči da nastavi obrazovanje.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekao je da resorno Ministarstvo brine o deci bez roditeljskog staranja i da je to njihova zakonska obaveza, ali pre svega privilegija. Ministar je istakao da se radi na osnaživanju hraniteljskih porodica kao i da hraniteljstvo nije zanimanje već misija, jer niko ne može da plati osećaj odgovornosti i ljubav koja se pruža deci koja se nalaze u hraniteljskim porodicama.

O aktivnostima sprovedenim na polju zaštite dece i mladih govorio je i Zoran Radovanović, direktor Dale Carnegie Training Srbija, koji je istakao da je u Srbiji 2015. godine održano preko 50 treninga i niz dodatnih aktivnosti u koje je bilo uključeno preko 200 dece iz 18 gradova, da je obezbeđen niz stipendija za nastavak školovanja, kao i da je započet projekat zapošljavanja mladih. Violeta Blagojević, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Niš, istakla je da od 680 dece i mladih koje je udomljeno u Južnoj Srbiji, 550 dece je u školskom sistemu, kao i da se samo dvoje odlučilo da prekine školovanje. Zorica Džida, menadžer za društveno odgovorno poslovanje Vojvođanske banke, pozvala je velike kompanije da prate primer Vojvođanske banke i pomognu deci i mladima bez roditeljskog staranja, jer je njima pomoć najpotrebnija i da tim gestom podignu svest javnosti po tom pitanju na viši nivo.

Nakon izlaganja, deca i mladi, ovogodišnji polaznici projekta Socijalna inkluzija – „Generacija budućnosti“, dodelili su zahvalnice predstavnicima medija na podršci u sprovođenju projekta i društveno odgovorno izveštavanje i zalaganje na podizanju svesti javnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 9. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja