3. decembar 2013. Učesnici javnog slušanja

3. decembar 2013. Učesnici javnog slušanja

Utorak, 3. decembar 2013.

Održano javno slušanje u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

U organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, danas je u Domu Narodne skuštine održano javno slušanje na temu „Nacionalna implementacija preporuka CEDAW komiteta Ujedinjenih nacija i CAHVIO Konvencije Saveta Evrope (Istanbulska konvencija)“.


Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova otvorio je javno slušanje i naveo da se ono održava na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ocenio je da su žene sa invaliditetom izložene diskriminaciji po više osnova.
Antje Rotermund, šefica misije Saveta Evrope u Beogradu istakla je da je Istanbulska konvencija prvi zvaničan dokument koji je obavezujući i zahteva nultu toleranciju prema nasilju nad ženama. Ona je navela da je preporuka Saveta Evrope da se ratifikuje ova Konvencija i pozdravila usvajanje Konvencije od strane Narodne skupštine. Rotermind je dodala da je nasilje nad ženama kršenje ljudskih prava i da svaka država ima obavezu da zaštiti žene.
Asja Varbanova, direktorka UN Women istakla je da se Konvencija ne tiče samo ljudskih i socijalnih prava žena, već reguliše i njihov ekonomski status. Navodeći osnovne obaveze zemalja potpisnica Istanbulske konvencije, Varbanova je istakla da su tri glavne oblasti kojima se bavi komitet CEDAW implementacija zakona, politika i strategija iz ove oblasti, zaštita marginalizovanih grupa žena i problem izražavanja mržnje protiv tih grupa.
Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike je u svom uvodnom obraćanju ocenila je da je Istanbulska konvencija prvi međunarodni instrument koji daje sveobuhvatnu zaštitu prava žena. Ona je govorila o innteraktivnom dijalogu između delegacije Republike Srbije i komiteta CEDAW na zasedanju Komiteta u Ženevi.
Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike je, govoreći o Istanbulskoj konveciji istakla da ni jedna zemlja ne može dostići zadovoljavajući stepen demokratije ukoliko su ugrožena ljudska prava građana i ukoliko nema rodne ravnopravnosti.
Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije govorila je o implementaciji preporuka CEDAW komiteta UN, a pre svega o nadležnim organima i prioritetnim aktivnostima.
Biljana Branković, nezavisna istraživačica-konsultantkinja za ženska prava predstavila je osnovne obaveze država potpisnica Istanbulske konvencije i trenutno stanje u Republici Srbiji.
Tamara Tripić, članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine, je, govoreći o ulozi Narodne skupštine u implementaciji preporuka CEDAW komiteta UN i Istanbulske konvencije, istakla da je Konvencija obavezujuća za sve nivoe vlasti. Ona je rekla da Narodna skupština treba da sprovodi Konvenciju, ali i prati njeno sprovođenje na svim nivoima.

Javno slušanje organizovano je uz podršku programa Ujednjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kroz Projekat pod nazivom: “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, koji se sprovodi u saradnji Narodne skupštine i ove dve organizacije.Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 3. decembar 2013. | javno slušanje: Nacionalna implementacija preporuka CEDAW komiteta Ujedinjenih nacija i CAHVIO Konvencije Saveta Evrope 03.12.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 10. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja