Četvrtak, 23. maj 2013.

Održano javno slušanje u organizaciji Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

U organizaciji Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, danas je u Domu Narodne skuštine održano javno slušanje na temu „Srbija i dijaspora – kako unaprediti saradnju?“.


Javno slušanje otvorio je Aleksandar Čotrić, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, ističući da je cilj rasprave da se dođe do predloga i zaključaka kako unaprediti zakone koje donosi Narodna skupština, a koji se odnose na srpsku dijasporu. Čotrić je izrazio nadu da će ovakvi susreti doprineti stvaranju pogodnosti za privlačenje više investicija iz inostranstva u Srbiju, većem učešću dijaspore u privatizacijama i u društvenom i političkom životu Srbije. Takođe će doprineti približavanju naše zemlje evropskim integracijama i partnerskim odnosima sa zemaljama u kojima žive naši iseljenici, lakšem sticanju srpskog državljanstva, kvalitetnijem informisanju, učenju maternjeg jezika i očuvanju identiteta srpske dijaspore.
Direktorka kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, dr Slavka Drašković navela je da u dijaspori živi oko tri miliona Srba što predstavlja veliki potencijal i dodala da je jedan od zadataka ovog skupa da se taj potencijal prepozna i iskoristi. Ona je istakla da dijaspora svojim ugledom i kontaktima može da predstavlja ambasadore Srbije u inostranstvu i pomogne da se povrati ugled Srbije. Drašković je najavila i donošenje akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređenje i jačanje odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu za 2013. i 2014. godinu, koji ima za cilj jačanje odnosa između Srbije i dijaspore.
O mogućim oblicima buduće saradnje dijaspore i Srbije govorili su uspešni privrednici i biznismeni srpskog porekla iz SAD, Nemačke, Austrije, Australije, Kanade, Rusije, Velike Britanije i Finske. Oni su istakli da je neophodno definisati ciljeve saradnje i stvoriti uslove za investicije iz inostranstva.
Učesnicima skupa obratili su se i Dejan Radulović, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave, dr Biljana Hroneos Krasavac, specijalni savetnik za međunarodne finansijske institucije u Ministarstvu finansija i privrede, Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, Milan Ćuprić, šef Odseka za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Filip Kuntić, viši savetnik za strane investicije Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština i Srđan Bošković, savetnik u Centru za dijasporu Privredne komore Srbije.
Skupu su prisustvovali narodni poslanici, ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija, poslovnih udruženja i nevladinih organizacija.
Javno slušanje organizovano je uz podršku programa Ujednjenih nacija za razvoj (UNDP) kroz projekat pod nazivom: “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”, finansiran od strane švajcarske agencije i uz podršku Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
nedelja, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja