2. april 2013. Učesnici javnog slušanja povodom donošenja rezolucije o zakonodavnoj politici

2. april 2013. Učesnici javnog slušanja povodom donošenja rezolucije o zakonodavnoj politici

Utorak, 2. april 2013.

Održano javno slušanje povodom donošenja rezolucije o zakonodavnoj politici

U organizaciji Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas je u Domu Narodne skupštine održano javno slušanje na temu: ”Donošenje rezolucije o zakonodavnoj politici“.


Javno slušanje je otvorio Srđan Miković, zamenik predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a učesnike skupa je, u ime predsednika Narodne skupštine pozdravila Gordana Čomić, potpredsednica Skupštine. Istakla je da efikasan zakonodavni proces predstavlja preduslov za donošenje dobrih zakona i ukazala na značaj procedura i pravila za unapređenje zakonodavnog procesa. Ako se zakoni donose, a da pre toga nema procedura i pravila, stalno će se zaostajati u izgradnji kulture vladavine prava, naglasila je Gordana Čomić i posebno podržala deo rezolucije u kojem se predviđa da podzakonski akti prate donošenje zakona i da istovremeno ulaze u skupštinsku proceduru.

Mihael Hazenau, zamenik šefa Misije Ambasade Savezne Republike Nemačke je rekao da Nemačka sa velikim interesovanjem prati proces reformi u Srbiji i da je spremna da joj na tom putu pomogne. Po njegovom mišljenju, proces donošenja zakona mora da bude transparentan i efikasan i u njemu pored parlamenta moraju da učestvuju sve druge zainteresovane strane. Predložena rezolucija se oslanja na podatke i analize zakonodavnog procesa iz projekta “Podrška sprovođenju pravnih reformi u Srbiji”, koji je finansirao nemački GIZ, rekao je Hazenau i dodao da je taj projekat u Srbiji prisutan od 2001. godine, a da su 2011. počeli novi projekat za pravnu reformu koji će trajati osam godina.

Predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo mr Vladimir Cvijan je istakao da je predloženu rezoluciju potpisalo 25 članova i zamenika članova Odbora iz svih stranaka i izrazio očekivanje da će taj dokument dobiti jednoglasnu podršku u Narodnoj skupštini. Naveo je da je rezolucija “kruna” dugogodišnje saradnje Narodne skupštine i ovog odbora sa međunarodnim institucijama, u okviru koje su doneta i Jedinstvena metodološka pravila za izradu i primenu propisa. Srđan Miković je u uvodnom izlaganju ukazao je na to da predložena rezolucija predstavlja novinu u našem pravnom sistemu i da je cilj njenog donošenja unapređenje u izradi, usvajanju i primeni propisa. Rezolucija obuhvata probleme i potrebe u zakonodavnoj politici i smernice za praćenje primene postojećih zakona, rekao je Miković i najavio je da će se od sada svake godine ocenjivati napredak zakonodavnog procesa.

Lider projekta GIZ – Pravna reforma u Srbiji, dr Majk Falke istakao je da je za uspešnu primenu rezolucije ključno učestvovanje Vlade, Narodne skupštine, kao i institucija javnog i privatnog sektora. Falke je iskazao punu podršku implementaciji rezolucije u zakonodavni sistem Srbije.

Prof. dr Dobrosav Milovanović, član Radne grupe za izradu Predloga rezolucije, istakao je da je ovo strateški dokument koji Narodna skupština treba da usvoji i dodao da je unapređenje zakonodavnog procesa jedan od ključnih faktora unutrašnjih reformi.

U diskusiji koja je usledila učesnici skupa bili su jedinstveni u stavu da će usvajanje Predloga rezolucije imati veliki značaj za dalje unapređivanje zakonodavnog procesa. Takođe, izneli su i stručna mišljenja, predloge i sugestije koji će, pre nego što se Predlog rezolucije stavi na dnevni red sednice Narodne skupštine, biti uzeti u obzir prilikom izrade konačnog teksta ovog dokumenta.

Javnom slušanju prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, narodni poslanici, zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine, predstavnici Vlade i ministarstava, Skupštine AP Vojvodine, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, Zaštitnik građana, predstavnici Kancelarije za evropske integracije, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Narodne banke Srbije, nezavisnih državnih organa, civilnog sektora, međunarodnih organizacija koje učestvuju u parlamentarnim programima, Privredne komore Srbije, Pravnog fakulteta u Beogradu, kao i predstavnici akademske i stručne javnosti.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5