3. april 2013. Učesnici javnog slušanja o modelima finansiranja kulture u zemljama Evropske unije

3. april 2013. Učesnici javnog slušanja o modelima finansiranja kulture u zemljama Evropske unije

Sreda, 3. april 2013.

Održano javno slušanje o modelima finansiranja kulture u zemljama Evropske unije

Javno slušanje na temu „Modeli finansiranja kulture u zemljama Evropske unije“, u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje, održano je danas u Narodnoj skupštini.


Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović je, otvarajući javno slušanje, istakla da je cilj ovog javnog slušanja doćo do konstruktivnih rešenja za problem finansiranja kulture. Ukazala je da će se učesnici tokom javnog slušanja upoznati sa različitim iskustvima i modelima finansiranja kulture i podsticanja stvaralaštva u društvu.
Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, obraćajući se prisutnima, izneo je uverenje da će ovo javno slušanje doprineti rešavanju problema finansiranja kulture u Srbiji.
Režiser Srdan Golubović istakao je važnost kulture kao osnovnog elementa identiteta jednog naroda. Naveo je i da je ulaganje u kulturu neophodno da bismo živeli u boljoj zemlji i boljem društvu.
Panelisti su, tokom javnog slušanja, predstavili različite evropske modele finansiranja kulture, kao i kampanje, projekte i programe koji se sprovode u evropskim državama.
Koordinator za fondove Evropske unije Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije Ognjen Mirić dao je prikaz evropskih finansijskih instrumenata za finansiranje kulture. Predstavio je i neprofitne i razvojne projekte koji se realizuju u Srbiji iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije.
Predstavnica poljskog Instituta Adam Mickijevič, Ana Hieropolitanska, prisutne je upoznala sa rezultatima i efektima kampanje koja se vodila u Poljskoj, pod nazivom „1% za kulturu“, dok je češke perspektive finansiranja kulture obrazložila Eva Žakova, ispred Kancelarije programa „Kultura“ u Češkoj Republici.
Komparativnu analizu poreskih olakšica u sektoru kulture predstavila je mr Vesna Ćorić Erić iz Instituta za uporedno pravo. Ukazala je na standardne poreske mere koje se primenjuju u različitim državama, ali i na inovativne mere, kao što je finansiranje kulture od prihoda državne lutrije.
Predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske Mladen Špehar govorio je o sufinansiranju nezavisnog sektora kulture u Hrvatskoj, kroz fondaciju Kultura Nova i program „Poduzetnički impuls za kreativne industrije“.
Predstavnica kancelarije Tačka kulturnog kontakta Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Lola Joksimović predstavila je program Evropske unije za kulturni i kreativni sektor pod nazivom „Kreativna Evropa“ (2014-2020) za koji Ministarstvo kulture treba da potpiše Memorandum o razumevanju sa Evropskom Komisijom kako bi omogućila učešće institucija kutlure iz Srbije.
Javnom slušanju su prisustvovali narodni poslanici, predstavnici ministarstava, predstavnici ambasada, institucija kulture, kao i nezavisnog sektora u kulturi. Tokom rasprave koja je usledila, učesnici su istakli da se iz budžeta izdvaja nedovoljno sredstava za kulturu, ali i da je neophodno napraviti listu prioriteta njenog finansiranja. Govorilo se i o potrebi prepoznavanja javnog interesa u kulturi, kao i o neophodnosti razvijanja kulturnih potreba građana i negovanja umetničkih ukusa. Učesnici javnog slušanja razgovarali su i o tome kako pojedina zakonska rešenja utiču na rad institucija kulture, a ukazali na potrebu oslobađanja od poreza donatora i spozora kulture.
Zatvarajući javno slušanje, predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović naglasila je da će, na osnovu vođene diskusije, Odbor na nekoj od narednih sednica utvrditi mere i preporuke koje će upititi Ministarstvu kulture i informisanja i Ministarstvu finansija i privrede, kako bi se radilo na rešavanju problema finansiranja kulture u Srbiji.
Ovo javno slušanje organizovano je uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 25. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja