26. novembar 2013. Učesnici javnog slušanja o ženskom preduzetništvu u Srbiji

26. novembar 2013. Učesnici javnog slušanja o ženskom preduzetništvu u Srbiji

Utorak, 26. novembar 2013.

Održano javno slušanje o ženskom preduzetništvu u Srbiji

Javno slušanje na temu, Žensko preduzetništvo u Srbiji, u organizaciji Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održano je danas u Domu Narodne skupštine.


Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić je istakla, otvarajući javno slušanje, da je statistika u oblasti rada nepovoljna za žene, da one teže nalaze posao od muškaraca, ali da se tu otvara šansa da osnivaju svoje privredne subjekte. Tomić je istakla da je bitno stvoriti povoljniji privredni ambijent za žene i ekonomski ih osnažiti i naglasila da je na tom polju Odbor ostvario uspešnu saradnju sa Udruženjem poslovnih žena Srbije.
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Radojko Srbljanović je konstatovao da je nedovoljno iskorišćen ekonomski potencijal žena u Srbiji, da se one suočavaju sa nezaposlenošću, stereotipima, kao i problemima usklađivanja poslovnih i porodičnih obaveza. Srbljanović je ukazao na preduzete mere i napore Ministarstva privrede ka unapređenju institucionalnog okvira za osnivanje malih i srednjih preduzeća, konkurentnosti i inovativnosti.
Posebna savetnica ministra privrede prof. dr Ana Trbović predstavila je mere i programe Ministarstva usmerene na razvoj ženskog preduzetništva. Istakla je i da je u toku izrada nove nacionalne strategije za podsticanje preduzetništva za period od 2014 - 2020. godine, u kojoj će posebna pažnja biti posvećena ženskom preduzetništvu.
Predstavnica Ženske parlamentarne mreže, narodna poslanica Marija Obradović je u svom obraćanju učesnicima javnog slušanja navela značaj formiranja i rezultate rada Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj skupštini. Obradović je ukazala i da se većim učešćem žena u Parlamentu postigla veća osetljivost i zainteresovanost za teme koje se tiču unapređenja položaja žena – borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, unapređenje obrazovanja i zdravlja žena i ekonomsko osnaživanje žena.
O saradnji preduzetnica i Ženske parlamentarne mreže kroz projekat Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) govorila je predstavnica ove organizacije Biljana Ljubić.
Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić i članice ovog udruženja Dušica Semenčenko, Olivera Popović i Gordana Đurđević izlagale su o ženskom preduzetništvu u Srbiji, društveno odgovornom poslovanju i aktivnostima javnog zagovaranja za žensko preduzetništvo. Preduzetnica i vlasnica preduzeća D Express Ljiljana Karaklajić govorila je o tome kako podržati žene kao poslodavce, u kontekstu donošenja novog zakona o radu.
Tokom diskusije, u kojoj su učestvovali narodni poslanici, predstavnici Ministarstva, udruženja i organizacija civilnog društva, konstatovano je da je u procesu izrade nove nacionalne strategije za podsticanje preduzetništva potrebno konsultovati sve zainteresovane strane, kroz javne rasprave, kao i da je potrebno što pre usvojiti novi zakon o radu, kako bi se stvorila povoljnija poslovna klima, omogućio razvoj malih i srednjih preduzeća, a time i ženskog preduzetništva. Učesnici javnog slušanja su se složili i da je bitno da se vodi statistika o ženskom preduzetništvu, kao i da bi podsticajna mera bila i ukidanje firmarine za srednja preduzeća, kao što je učinjeno za mala preduzeća.
Javno slušanje je održano uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Udruženja poslovnih žena Srbije.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 26. novembar 2013. | javno slušanje: Žensko preduzetništvo u Srbiji 26.11.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja