21. mart 2013. Učesnici javnog slušanja

21. mart 2013. Učesnici javnog slušanja

Četvrtak, 21. mart 2013.

Održano javno slušanje na temu Položaj ratnih veterana u Srbiji

Javno slušanje na temu "Položaj ratnih veterana u Srbiji", u zajedničkoj organizaciji Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Pododbora za pitanja ratnih veterana i žrtava ratova od 1991-1999.godine, održano je danas u Domu Narodne skupštine.


Otvarajući javno slušanje, predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Milica Dronjak poručila je da populacija ratnih vojnih invalida predstavlja ugroženu kategoriju stanovništva, kao i da je stepen odgovornosti društva i Narodne skupštine prema ovom stanovništvu veliki. Osnov za unapređenje položaja ratnih vojnih invalida je donošenje novog zakona, kojim će biti omogućeno unapređenje njihovih prava na socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
Predsednik Pododbora za pitanja ratnih veterana i žrtava ratova od 1991-1999.godine Saša Dujović, kao inicijator ovog javnog slušanja, istakao je da ratni vojni invalidi ne smeju da budu socijalna kategorija društva i ukazao na neophodnost donošenja novog zakonskog rešenja kojim bi se otklonile posledice ovakvog satatusa ratnih veterana.
Učesnicima su se obratili i Negovan Stanković, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva zdravlja. Oni su govorili o pravnim aktima i podzakonskim propisima koji regulišu položaj ratnih vojnih invalida, obimu i sadržaju prava ratnih veterana, ukazali na potrebu da se u budućnosti definiše koja lica treba da budu korisnici ovih prava, te da se precizno utvrdi broj ratnih veterana u Srbiji.
Predstavnik Ministarstva odbrane zadužen za pitanja ratnih veterana ukazao je da je neophodno da se što pre usvoje izmene i dopune Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti kojima bi se regulisala pitanja kao što su vojno zdravstveno osiguranje, nizak standard života i težak materijalni položaj ratnih veterana i unapređenje prava porodica ratnih vojnih invalida.
Predsednik Udruženja ratnih vojni invalida i porodica palih boraca Srbije Radiša Milivojević istakao je da je neophodno otklanjanje administrativnih prepreka, kako bi se ratnim vojnim invalidima omogućilo da nesmetano ostvaruju svoja prava na zdravstvenu zaštitu. Dragomir Vasić, predsednik Unije ratnih veterana i invalida, izneo je mišljenje da se ratnim invalidima treba odužiti za doprinos koji su dali u proteklim ratovima i da bi bilo prikladno da pojedine ulice ili trgovi nose njihova imena.
Izvršna direktorka Centra za ratnu traumu iz Novog Sada Branislava Vajagić iznela je podatak da danas od posttraumatskog stresnog poremećaja boluje 8,8 odsto bivših učesnika ratova, kao i da takvo stanje ima za posledicu povećan broj samoubistava i povećan broj obolelih od bolesti zavisnosti. Narodni poslanici Aleksandar Pejčić i Milorad Stošić i zamenik Zaštitnika građana Goran Bašić pozdravili su organizaciju ovakvog javnog slušanja i ukazali na potrebu da se novi predlog zakona o boračko-invalidskoj zaštiti što pre uvrsti u dnevni red sednice Narodne skupštine.
Narodni poslanik Janko Veselinović naglasio je da posebnu pažnju treba posvetiti rešavanju problema marginalizacije invalida rata u našem društvu i da novčana nadoknada nije dovoljna ukoliko su oni socijalno odbačeni.
Veliki broj ratnih veterana, koji su učestvovali u radu ovog javnog slušanja iznosili su probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu kao i u ostvarivanju svojih prava i složili se da je neophodno da se jasno definiše njihov status i položaj i da se registruje i utvrdi tačan broj invalida rata u našoj zemlji.
Javno slušanje organizovano je uz podršku Programa ujedinjenih nacija za razvoj.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja